Geslaagde editie van Onbeperkte Elfstedentocht; droom van 500 deelnemers

De Onbeperkte Elfstedentocht kan uitgroeien tot een evenement voor honderden mensen met een beperking. Dit jaar deden honderd mensen mee aan de tweede editie van de Elfstedentocht.
De Onbeperkte Elfstedentocht zit er weer op:
De route wordt afgelegd in vijf dagen. Zondag kwamen de deelnemers over de finish in het centrum van Leeuwarden.
Niels Krijnen van de organisatie kijkt tevreden terug. "Het was een geweldige dag, iedereen kwam met een glimlach binnen. Iedereen was blij mee en we hadden er steeds ook mooi weer bij."
Finish van de Onbeperkte Elfstedentocht © Omrop Fryslân, Dieuwke Kroese
Na de eerste editie met 35 deelnemers deden dit jaar 100 mensen mee. Volgens Krijnen kan het evenement nog wel verder groeien. "Dat kan en moet groter, en qua organisatie lukt dat ook wel, al zullen we dan wel naar zaken als wegafsluitingen moeten gaan kijken."

500 deelnemers is een droom

Ook het vinden van deelnemers wordt geen probleem. "Ik spreek zoveel mensen die bij de finish zeggen dat ze nog andere mensen kennen die dit ook moeten meemaken. Er zijn ook nog stichtingen en organisaties waarmee we nog contact willen zoeken. Als we volgend jaar weer keer drie gaan, kom je uit op 300 deelnemers. Een droom is 500."
Finish van de Onbeperkte Elfstedentocht © Omrop Fryslân, Dieuwke Kroese

Doorzetten

Ook al was het geen wedstrijd, er komt altijd iemand als eerste over de finish. En dat was Jacob met zijn handbike. "Eigenlijk is het een kniebike, ik leun op mijn knieën en kan zo meer kracht op de pedalen zetten." Hij is blij dat hij binnen is. "Ik had het niet gedacht, het was wel uitdaging hoor, maar dit is echt een overwinning. Ik dacht een paar keer 'dit wordt hem niet' en dan toch maar weer kop ervoor en doorzetten. Dat is het belangrijkste."
Alle deelnemers krijgen een Elfstedenkruisje. "Ja, prachtig. Die komt in een lijstje in de kamer te hangen."
Niels Krijnen van de organisatie en deelnemer Jacob