Opnames in Fryslân voor korte film 'De Swarte Krie fan De Deelen'

Opnames voor de film De Swarte Krie fan De Deelen © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
'De Swarte Krie fan De Deelen' is de naam van een korte familiefilm die deze week in Raerd en Tjerkwerd wordt opgenomen. In de film spelen bekende Friese acteurs, als Joop Wittermans en Joke Tjalsma.
De film vertelt het verhaal van de jonge Dieke die door haar fantasie de dood van haar oma een plekje geeft.
"Naast dat het een verhaal over rouwverwerking is, is het een pleidooi voor de fantasie en dat die helend en een hele grote kracht zijn", zegt Samantha Rietbergen, regisseur van de film. "Ik vind dat kinderen heel snel moeten opgroeien. Ze worden zo overspoeld door informatie, dat hun eigen fantasie een beetje verdwijnt."
Ze heeft veel gesproken met mensen over rouwverwerking bij kinderen. "Ze zeggen dat er naast alle verdriet ook ruimte is voor spel. Bij uitvaarten wordt er gehuild, maar ook vaak gelachen. Dat ligt dicht bij elkaar." In de film zit de humor in spraakverwarring en speelsheid van de opa.
Joop Wittermans (links), Joke Tjalsma (midden) en Nynke Heeg (rechts) bij de opnames © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De opa wordt gespeeld door Joop Wittermans. "Het is een zwaar thema, maar het script is zo geschreven dat het ook zijn lichte kanten heeft. Het gaat over acceptatie van de dood, hoe het meisje het verwerkt, in haar fantasie, en de opa gaat mee in de fantasie van het meisje."
Joke Tjalsma speelt tante Yfke in de film. "Het is mijn zus die overleden is, ik help onder andere met het schrijven van de rouwkaarten." Ook de Friese actrice Nynke Heeg speelt in de film. De jonge hoofdrolspeelster Dieke wordt gespeeld door Anna Klaassen, ze spreekt niet Fries. De vader is een rol van Joep Vermolen.
De film is volgend jaar januari te zien in verschillende bioscopen, waaronder in CineSneek in Sneek.
Filmopnames in Raerd en Tjerkwerd