Ameland en grutto in de hoofdrol in nieuwe film van Ruben Smit

Ruurd Jelle van der Leij in zijn eigen natuurgebiedje in Oldeholtpade © Omrop Fryslân, Remco de Vries
In Ruben Smit zijn nieuwe, grote natuurdocumentaire Grutto speelt Ameland en zijn grutto's een hoofdrol. De koning van de weide wordt gevolgd van Senegal tot Nederland, met ook een uitstapje naar de hoogveenmoerassen van Estland.
De Friese natuurfilmmaker Ruurd Jelle van der Leij uit Oldeholtpade heeft vooral de hele ecologie gefilmd in Nederland, van de aankomst van de grutto's tot en met de broedtijd.
Hij filmde vooral op Ameland, omdat hij daar na de Wadfilm van Ruben Smit hele goede contacten had opgedaan. Maar ook omdat er geen steenmarters of vossen zitten, waardoor hij er bij het filmen niet bang voor hoefde te zijn per ongeluk roofdieren naar de nesten te lokken.
En natuurlijk omdat het op het Waddeneiland wemelt van de grutto's en andere weidevogels. "Als je nog grote, ouderwetse taferelen wil zien qua weidevogels dan is het op Ameland echt fantastisch", vindt Van der Leij.

Estland

Maar de grutto is als soort niet als weidevogel begonnen, maar als een moerasvogel. Daarvan is nog een kleine populatie van maximaal driehonderd stelletjes terug te vinden in Estland, waar hij ook opnames heeft gemaakt voor de film.
Van der Leij: "Daar graven wij het hoogveen af en ligt er een schip uit Delfzijl in de haven. Het wordt hier verkocht als potgrond. Ik film voor mij korhoen en grutto en achter mij waren ze aan het graven. Weet je. Als je dat ziet is het heel moeilijk om nog gemotiveerd te blijven."
De grutto heeft een hoofdrol in de film van Ruben Smit
Waar hij wel controle over heeft, is zijn eigen, kleine natuurterrein in Oldeholtpade: zijn woonplaats. Het is een nat stukje land met veel stenen. Het wemelt er van insecten waar Van der Leij volop van kan genieten met zijn camera en macrolens.
Grrutto © Shutterstock.com (Leo Bucher)
Binnenkort gaat Van der Leij weer naar Ameland om daar een film te maken over het strand en de strandbroeders. Van Grutto heeft hij de eindmontage nog niet gezien, maar hij weet nu al dat het zo goed als een historisch document genoemd kan worden.

"Denk niet dat het beter gaat worden"

Van der Leij: "Ik denk dat dat precies is wat het is. Dat we helaas over twintig tot dertig jaar zeggen van goh wat was het toen ontzettend mooi en wat hadden we toen veel weidevogels'. Waarvan we nu al zeggen dat het er te weinig zijn. Ik denk echt dat het niet beter gaat worden de komende jaren."