Zeehond in de problemen op Schiermonnikoog zocht zelf naar hulp

Een grijze zeehond uit de buurt van Schiermonnikoog is de afgelopen dagen in het zeehondencentrum van Pieterburen weer op krachten gekomen. Het dier zat helemaal vast in stukken visnet en touw.
Het wijfje, dat de naam Tefiti heeft gekregen, was ook zwaargewond. Ze werd ontdekt door strandgangers op Schiermonnikoog: die hadden het gevoel dat de zeehond op ze af kwam om om hulp te vragen.
Bewust of niet, dat was wel haar redding. De zeehondenwachter van het eiland heeft het dier bevrijd uit de netten en het touw. De verwondingen waren wel zo ernstig dat ze naar Pieterburen moest.
Daar was het niet direct duidelijk of Tefiti het wel zou overleven. Vooral in haar nek en keel zaten diepe wonden. Na intensieve zorg de afgelopen dagen is het dier weer opgeknapt.
Vanaf donderdag gaat de zeehond naar een groter verblijf in Pieterburen. Dan wordt ze ook zichtbaar voor publiek.
Het zeehondencentrum waarschuwt voor zwerfafval in de natuur. "Vaak gaat het om plastic rommel die niet vergaat." Nieuwsgierige dieren komen daarop af, maar komen dan regelmatig vast te zitten in netten of touw. "Door de verstrikking zijn ze niet in staat om te jagen en verhongeren ze uiteindelijk."