Zeehonden aangespoeld, advies: niet aanraken vanwege mogelijke vogelgriepbesmetting

Dode zeehond spoelt aan bij Wierum © Sjoukje N. Visser
Aan de Friese Waddenzeekust bij Wierum en Holwert zijn zaterdag twee jonge zeehonden aangespoeld. Het zeehondencentrum in Pieterburen adviseert aangespoelde zeehonden te laten liggen en ze niet aan te raken. Ze kunnen besmet zijn met vogelgriep of andere ziekten.
Tussen het dorp Wierum en buurtschap it Skoar dreef aan de voet van de zeedijk een zeehond in het water die al ongeveer een week dood is, schat Rinaldo Korst. Hij is vrijwilliger bij De Fûgelpits in Moddergat. De organisatie waarvoor hij actief is, wordt na een melding ingeschakeld door het zeehondencentrum in Pieterburen om ter plaatse te kijken hoe de situatie is.
Zeehondje in het slik bij Holwert © Naomi Korst
Bij de veerdam van Holwert lag een levend zeehondenjong. Dit dier was nog erg jong. Het is nog niet zo lang geleden geboren en waarschijnlijk zijn moeder kwijtgeraakt. Het beest lag niet ver van de autoparkeerplaatsen op de veerdam.

Met rust laten

Beleid is dat aangespoelde zeehonden de eerste 24 uur met rust worden gelaten. Bij nacontrole zondagmorgen zag Korst dat het jong bij Holwerd er niet meer lag. Maar zondagmiddag was hij er toch weer, nu aan de andere kant van de dam.
Er stonden veel mensen omheen en het beestje was afgevallen en daarom heeft Korst hem toch maar meegenomen naar de opvang.
Doodsoorzaak aangespoelde zeehond bij Wierum is niet meer te achterhalen © Naomi Korst
Korst kan zo op het eerste gezicht geen doodsoorzaak aanwijzen voor de jonge zeehond bij Wierum: "Sommige jonge dieren gaan gewoon dood. Dat is bij vogels ook zo."
De dode zeehond heeft hij zaterdag meteen afgevoerd. Het dier was in te slechte conditie voor onderzoek en is naar een destructiebedrijf gebracht.

Niet meer alle zeehonden naar opvang

Er zijn tegenwoordig ongeveer 34.000 tot 35.000 zeehonden in het Nederlandse Waddengebied, zegt Korst. In tegenstelling tot in het verleden worden niet meer alle zeehonden meegenomen naar de opvang.
Als het kan, laat men levende dieren eerst 24 uur liggen. Na de vondst worden de dieren gewogen en daarna teruggelegd. Bij dode zeehonden wordt een inschatting gemaakt of onderzoek nog wel mogelijk is. Is het beest te ver heen, dan kan dat niet meer.
'Pieterburen' kan voor aangespoelde zeehonden aan de Friese Waddenkust een beroep doen op twee dierenhulporganisaties: De Fûgelpits voor het gebied van Lauwersoog tot ongeveer Holwert en de stichting Dierenambulance Dier in Nood voor de Bildthoek tot Zurich.