Welcome to The Village deze keer in de binnenstad van Leeuwarden

Welcome to The Village © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Festival Welcome to The Village is vrijdag na bijna drie jaar weer van start gegaan. Het is dit keer niet op de vertrouwde plek bij de Groene Ster, maar in de Leeuwarder binnenstad.
Het leek er vorig jaar bijna op dat het festival zou doorgaan bij de Groene Ster. Corona-proof: met minder mensen, verdeeld over drie groepen. Maar het was de rechter die een streep door de vergunning haalde, waardoor het daar toen niet door kon gaan.
De rechtszaak was aangespannen door Groene Ster Duurzaam. De stichting voert al jarenlang rechtszaken tegen de vergunningen voor festivals in het Groene Stergebied. De gemeente Leeuwarden en de provincie hadden volgens de rechter dit keer fouten gemaakt bij het verlenen van de vergunning.

Corona

De organisatie van het festival maakte toen in een paar dagen tijd een nieuw plan in de Leeuwarder binnenstad. Het festival zou worden gehouden in poppodium Neushoorn, schouwburg De Harmonie, café De Markies en op het Mata Hari-plein. Maar toen werden de maatregelen om corona tegen te gaan weer scherper en kon ook dat niet doorgaan.
Welcome to The Village in de binnenstad van Leeuwarden
Welcome to The Village heeft het plan voor de binnenstad weer uit de kast gehaald, omdat ze geen zin hebben in de onzekerheid van de vergunningverlening. Bovendien vieren ze dit jaar het 10-jarig jubileum, dus ze willen geen risico nemen.
Festival Psy-Fi, dat dit jaar in september plaatsvindt, neemt de gok wel. Ze organiseren het festival gewoon weer bij de Groene Ster, maar ook hier loopt nog een rechtszaak tegen, die komende woensdag dient.

Bestemmingsplan

Intussen is de gemeente Leeuwarden al jarenlang bezig om de juridische strijd tegen de festivals definitief op te lossen. Dat wil de gemeente doen met het aanpassen van het bestemmingsplan.
Dat betekent dat er niet ieder jaar weer nieuwe vergunningen hoeven te worden afgegeven waar mensen tegen in bezwaar kunnen komen. Dat kan dan eenmaal: bij het definitief maken van het bestemmingsplan en daarna is het klaar. Maar dit loopt al jaren vertraging op.
Wethouder van Cultuur in Leeuwarden Hein Kuiken