Groene Ster Duurzaam bij Raad van State: 'Nederlandse natuurregels deugen niet'

Het festival Psy-fi in 2016 © ANP Foto
Voorzitter Theo van Gelder van Groene Ster Duurzaam hoop dat de Raad van State eens verder kijkt dan de Nederlandse Natuurbeschermingswet en rechtstreeks Europese verdragen zal toepassen die veel strenger zijn.
Van Gelder zei dit dinsdag in Den Haag tegen drie rechters van de Raad van State.
Die moeten een besluit nemen over zeven handhavingsverzoeken die Stichting Groene Ster Duurzaam in 2018 voor niets bij de provincie indiende. De zaak is al lang blijven liggen door werkdruk bij de Raad van State en de coronacrisis.

'Puinhoop'

"Het is daar in 2018 met die evenementen een ongelooflijke puinhoop geworden", zei Van Gelder. "Er is gekampeerd tussen de bosschages, de roekenkolonie die er was is verdwenen. Door verkeerd maaien verdween de waterspitsmuis en de verbodsborden om er 's nachts te verblijven of te kamperen zijn nog steeds niet teruggezet."
Een woordvoerster van de provincie, die in deze handhavingszaken de tegenpartij is, was er kort over. "Er zijn geen overtredingen geweest." Volgens de provincie heeft Groene Ster Duurzaam ook geen belang meer. 2018 is namelijk al lang voorbij.

Toekomst

De Raad van State was met name geïnteresseerd in de toekomst van De Groene Ster. Door procedures zijn namelijk de organisatoren van grote evenementen als Welcome to the Village afgehaakt. Muziekfestival Psy-Fi is er nog wel aan het einde van de zomer.
De provincie zegt bezig te zijn met een evenementenbeleid. Dat is nu nog in de conceptfase. Er wordt nog overleg over gevoerd met de betrokken gemeenten. Voor de zomer moet het vastgesteld zijn.

'Het kan daar gewoon niet'

Groene Ster Duurzaam wil af van evenementen. "Het grenst aan een Natura 2000-gebied en ligt tussen twee kernen. Het kan daar gewoon niet", zeo Van Gelder. "We willen de gemeente graag helpen met het vinden van een nieuwe locatie. In Friesland hebben we duizenden hectares Engels raaigras waar niets groeit."
De uitspraak is over een paar weken.