Cambuuraanwinst Silvester van der Water: "Ik kom binnen als een leider"

© Omrop Fryslân
De duurste aankoop ooit van SC Cambuur, Silvester van der Water, heeft hoge verwachtingen. Van zichzelf en van SC Cambuur. Hij is te gast in de Sportcast en we bellen met Gerald van den Belt, financieel directeur van Cambuur.
Silvester van der Water is deze zomer overgekomen uit Amerika. Daar speelde hij voor Orlando City. Hij speelde daar weinig en hij wilde graag terug naar Nederland. "Supermooi dat Cambuur de kans heeft gehad om nieuwe spelers aan te trekken. Mede ook door Bert van den Brink (Hij deed een miljoeneninvestering in Cambuur, red.)."
Er was bijna geen perspectief in Orlando. "Ik zou dit seizoen meer op rechtshalf in plaats van rechtsbuiten spelen. Nou, iedereen weet dat ik een rechtsbuiten ben. Op een gegeven moment mocht ik wel vertrekken, omdat ze wisten dat ik niet gelukkig zou worden op rechtshalf."

Van der Water verwacht veel

Hij wil graag met Cambuur in het nieuwe stadion spelen volgend jaar. Hij verwacht daar zelf een grote rol bij te spelen. "Ik kom hier niet binnen als een groentje. Ik kom binnen als een leider. Er wordt dus ook veel van mij verwacht. Er zit geen druk op. Of nou ja, wel een klein beetje. De club weet wel wat ze van me willen. Dat is wel een factor geweest, dat ze nog een leider wilden binnenhalen."
Ik had al vrij snel door dat dit een ingewikkeld verhaal ging worden
Financieel directeur Gerald van den Belt over zijn zoon
We bellen ook met de financieel directeur van SC Cambuur Gerald van den Belt. Over het nieuwe stadion, over João Virginia, de nieuwe keeper van Cambuur en over het niet doorgaan van de transfer van PEC Zwolle-speler Thomas van den Belt.
Thomas is de zoon van Gerald en tekende deze week een contract bij PEC Zwolle en dus niet bij Cambuur. Als er iemand in staat was hem over te halen, dan is het zijn vader, zou je zeggen. "Ik moet zeggen dat ik daar ook wel heel terughoudend over ben geweest hoor. Het is natuurlijk wel gevaarlijk om je daar in te mengen. Maar het werd al snel duidelijk dat PEC Zwolle hem onder geen beding wilde laten gaan. De trainer zag in hem een belangrijke pion."

Thomas van den Belt wilde ook graag bij Zwolle blijven

Dat niet alleen, Thomas van den Belt wilde ook zelf graag bij PEC Zwolle blijven. "Ik had al vrij snel door dat dit een ingewikkeld verhaal ging worden. Dan moest hij ruzie gaan maken bij Zwolle of zo. Maar dat is het allemaal niet waard. Ik vind dat hij voor Cambuur had moeten gaan. Maar ik respecteer het. Hij komt vanaf zijn elfde bij Zwolle. Dus dat hij niet de oorlog aan wilde gaan bij de club waar hij altijd heeft gespeeld, dat waardeer ik heel erg in hem."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten die in de SportCast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Af en toe behandelen zij ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
In de Sportcast gaat het deze keer vooral over Cambuur, maar toch ook even over sc Heerenveen. Heerenveen-watcher Roelof de Vries vertelt over de nieuwe aanwinst Alex Timossi Andersson. Hij heeft contact gehad met technisch manager Ferry de Haan.

Nog een spits

"Het lijkt er nu zo langzamerhand steeds meer op dat Kees van Wonderen misschien wel 3-5-2 wil spelen. Als dat zo is, dan wil Heerenveen niet nog één maar twee spitsen aantrekken. En dan is die ene Sydney van Hooijdonk. Dan zou er dus nog één bij moeten."
De komst van Van Hooijkdonk is nog steeds niet zeker en De Haan heeft er zelf ook nog geen duidelijkheid over gegeven, zegt De Vries. "Maar ze hopen wel dat het tussen nu en twee weken duidelijk wordt."
De Sportcast van 11 juli