Heerenveentrainer Kees van Wonderen: "Ik ben geen tovenaar"

De SportCast met Kees van Wonderen © Omrop Fryslân
Het zal tijd kosten voordat Kees van Wonderen sc Heerenveen naar zijn hand heeft gezet. Dat vertelt de nieuwe trainer van de club in de SportCast van Omrop Fryslân.
Een week geleden is Van Wonderen met zijn ploeg begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe eredivisieseizoen. Het is de tijd van spelers leren kennen en oefenwedstrijden spelen. Het grote doel is om Heerenveen te laten spelen volgens de visie van Van Wonderen.
Dat gaat echter niet zomaar van de ene op de andere dag, vertelt de nieuwe trainer. "Je gaat afspraken met elkaar maken om als team te opereren. Die moet je zo goed mogelijk tot wasdom laten komen. Dan wordt je elftal stabiel, krijgt het vertrouwen in elkaar en gaat het beter presteren. Dat kost tijd."
Zo'n situatie maakte Van Wonderen twee jaar geleden ook mee, toen hij begon bij Go Ahead Eagles. Daar moest hij echt op nul beginnen met een bijna volledig nieuwe selectie. Tot frustratie van sommige fans. "Supporters in Deventer zeiden weleens: jij krijgt zes tot acht weken in de voorbereiding, dan moet het staan. Dat is niet de praktijk. Het kan acht, twaalf of zestien weken duren", legt de 53-jarige coach uit.
Het is zo'n moeilijk en dynamisch, maar ook prachtig vak.
Kees van Wonderen
Bij Go Ahead kreeg Van Wonderen het uiteindelijk voor elkaar, maar: "Het kan ook zijn dat het niet lukt, omdat de chemie er niet uitkomt. Het is zo'n moeilijk en dynamisch, maar ook prachtig vak. Je hebt met mensen te maken en alle radartjes moeten net in elkaar vallen. Dat is de route zoals je het voor ogen hebt."
En zo'n route, daar ben je gewoon even mee bezig, volgens de oud-voetballer. "Het is niet zo dat ik een tovenaar ben."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Af en toe behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
In de voorbereiding zal Van Wonderen aan de slag moeten met zijn team. En zal hij keuzes moeten maken. Wie wordt bijvoorbeeld de eerste doelman?
Andries Noppert kwam met Van Wonderen mee van Go Ahead naar Heerenveen. Een logische denkwijze is dat hij dan ook wel de man onder de lat bij Heerenveen zal worden. "Ik snap dat dat gedacht en gezegd wordt", zegt Van Wonderen. "Maar het is voor mij geen uitgemaakte zaak dat hij de eerste doelman is."
Noppert zal de concurrentiestrijd moeten aangaan met Xavier Mous. Van Wonderen daarover: "Uiteraard haal ik een doelman waarin ik vertrouwen heb en waarbij ik gezien heb waartoe hij in staat is. Maar ik denk dat Xavier ook een meer dan goeie keeper is. Zij mogen het samen uitvechten en de beste staat op goal."
De SportCast met Kees van Wonderen