Eerste paal nieuwe Cambuurstadion geslagen: "Ik heb er wel eens wakker van gelegen"

Jesse Boersma (7) en Alexander Jansen (96) gaven het officiële startsein voor de bouw © Dijks Fotografie
Met het slaan van de eerste paal is donderdag officieel het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Cambuurstadion. Voor veel betrokkenen een emotioneel moment. "Dit doe me wel wat."
De eer om het officiële startsein te geven, was voor de jongste en de oudste seizoenkaarthouder van Cambuur: Jesse Boersma (7) en Alexander Jansen (96).
Het is vooral een symbolisch moment voor de Leeuwarders. Het is de eerste van in totaal 1.500 palen. Die worden de basis van het nieuwe stadion, waar binnenkort 15.000 mensen in kunnen zitten.
De bouw van het stadion heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Dat schiet ook nog eens bij algemeen directeur Ard de Graaf door het hoofd op het bouwterrein. "Je kunt er wel een boek over schrijven. Misschien gebeurt dat ook nog wel eens."
De bedoeling is dat Cambuur in het begin van het seizoen 2023/2024 in het nieuwe stadion kan spelen.
De bouw van het nieuwe Cambuurstadion is nu officieel begonnen
Oud-wethouder Henk Deinum en financieel directeur Gerald van den Belt van Cambuur krijgen kippenvel als ze over het bouwterrein lopen waar het nieuwe Cambuurstadion komt.
Van den Belt: "Het is iets waar je heel lang naar hebt uitgekeken. Je werkt er zo lang naartoe en als het dan eindelijk zover is, krijg je een beetje het gevoel van: is dit het dan?"
It giet ek om it grutsk wêzen op je eigen stêd.
Henk Deinum, oud-wethouder
Deinum: "Ik heb er wel eens wakker van gelegen. Het gaat om werkgelegenheid, maar ook om beleving. Het trots zijn op je eigen stad."
Cambuurdirecteuren Ard de Graaf en Gerald van den Belt © Dijks Fotografie
"We wilden eerst bouwen aan de club, eerst financieel gezond worden om een stabiele partner voor de stad te zijn", zegt Van den Belt. "Anders bouw je op drijfzand en krijg je de partijen niet mee."
"Toen we in 2013 promoveerden en twee jaar in de eredivisie speelden en ook financieel alles op de rit hadden, toen kregen we steeds meer gehoor bij de gemeente."

Onderwerp van de verkiezingen

Jarenlang is er gesproken over een nieuw onderkomen voor de Leeuwarder voetbalclub. Het leek soms op een onmogelijke missie, maar toch was Deinum er altijd van overtuigd dat het nieuwe stadion er moest komen.
"Het oude stadion voldeed al lang niet meer aan de eisen van de KNVB. Maar pas in 2013 kwam het op de politieke agenda te staan. Het werd toen zelfs onderwerp van de verkiezingen."
Henk Deinum en Gerald van den Belt bespreken over het lange traject richting het nieuwe Cambuurstadion
Cambuur is van grote waarde voor de stad, zegt Deinum. "Dat moet je niet onderschatten. Zowel maatschappelijk als economisch."
"Bovendien wisten wij dat dit gebied economisch en ruimtelijk ontwikkeld moest worden. Daar zijn we met de komst van de ijshal in 2010 mee begonnen en daarna zijn we lang bezig geweest met het maken van plannen voor dit gebied."
Artiestimpressie van het Cambuurstadion © Van Wijnen
Van den Belt: "Het heeft heel veel stress en gedoe met zich meegebracht. Een paar maanden geleden was het definitieve moment dat we tegen elkaar zeiden: it giet oan."
Dat was een apart moment, weet hij nog. "Gek genoeg zat iedereen op dat moment wat stuurs voor zich uit te kijken, we konden eigenlijk niet blij zijn. We hadden zoiets van: er zal straks wel weer wat nieuws komen. Dat was een raar moment."
Nu kan hij eindelijk blij zijn. "Nu de eerste paal daadwerkelijk de grond in gaat, is dat gevoel veranderd in euforie. Maar het geeft wel aan hoe het hele proces is geweest."