Kleiner dak voor nieuw Cambuurstadion: "Het lijkt nu meer op een voetbalstadion"

De geplande overkapping van de hoeken van het nieuwe Cambuurstadion in Leeuwarden is uit de bouwplannen gehaald. Het is een van de nodige maatregelen om een gat van 2,8 miljoen euro in de begroting te dichten.
Cambuurstadion krijgt kleiner dak:
Dat gat ontstond door de hogere prijzen die nu voor bouwmaterialen worden gevraagd. Maar dat lek is nu gedicht. Ontwikkelaar en bouwer Van Wijnen en SC Cambuur hebben de begroting nu rond en op 22 oktober wordt een omgevingsvergunning aangevraagd.
Het is een nieuwe stap om weer dichterbij de bouw van een nieuw Cambuurstadion te komen. Dat het telkens dichterbij komt, was dinsdagavond ook te merken op de informatieavond voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Er kwamen zo'n 200 mensen op af.
Impressie van het nieuwe Cambuurstadion met de open hoeken © Widdershoven Architecten
Naast bouwkundige aanpassingen zijn er ook andere afspraken veranderd, bijvoorbeeld over de sponsoring door Van Wijnen. En dat iedere tribune nu een eigen dak krijgt (in plaats van een groot, doorlopend dak), kan ervoor zorgen dat het weer de mensen gemakkelijker kan bereiken aan de zijkanten.
Elk nadeel heeft z'n voordeel.
Cambuur-directeur Ard de Graaf
"Je stond ook niet 100 procent droog mét die daken", zegt Cambuur-directeur Ard de Graaf. "Dat is nu helemaal open en bloot komen te liggen. Daardoor komen de tribunes wel mooier uit, zou de voetbalpurist zeggen. Het begint meer op een voetbalstadion te lijken. Elk nadeel heeft z'n voordeel in dit geval."
Om toch wat bescherming tegen de regen te bieden, komt er een harde soort doorzichtig plastic. Een van de aanwezigen maakte zich zorgen over het mogelijk toenemen van geluidsoverlast door die ingreep, maar werd gerustgesteld met de mededeling dat dat goed is onderzocht.

Eenvoudiger

In het aanzicht van de gevel zijn er ook wat wijzigingen gekomen: het wordt iets eenvoudiger. Maar geen enkele aanpassing heeft invloed op het gebruik van het stadion, verzekert De Graaf.
Zo'n 200 mensen waren bij de bijeenkomst over het nieuwe Cambuurstadion © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het is ook met de supporters besproken. "Wij willen dat we draagvlak hebben bij de supporters", zegt De Graaf. "Daar is dit uitgekomen. Andere bezuinigingsopties pasten niet, dezen wel."

Planning: begin volgend jaar bouwen

Alle direct betrokken partijen zijn blij dat de omgevingsvergunning binnenkort wordt aangevraagd. Als die wordt verleend, kan de bouw begin volgend jaar beginnen.
De sloop van de oude gebouwen op de plek van het nieuwe stadion naast het WTC Expo begint deze maand eveneens.