Habtamu de Hoop: "Kabinetsvoorstel voor rekeningrijden is oneerlijk voor platteland"

Kamerlid Habtamu de Hoop © ANP
Het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) wil dat het kabinet onderscheid maakt tussen stad en platteland als het rekeningrijden zou worden ingevoerd.
Met het rekeningrijden moeten automobilisten betalen voor de afstand die zij afleggen. Het maakt daarbij niet uit of dat op het Friese platteland is of ergens in de Randstad.
De Hoop vindt dat oneerlijk, omdat bewoners op het platteland vaker afhankelijk zijn van de auto. Hij roept samen met de SP de regering in een motie op te voorkomen dat inwoners van het platteland voor onevenredige kosten komen te staan.
Met dit voorstel vergroot je de kloof tussen Randstad en platteland.
Habtamu de Hoop
"Het is niet rechtvaardig om mensen in gebieden zonder openbaar vervoer evenveel te laten betalen als een automobilist op de A4 tussen Rotterdam en Den Haag, waar iedere 10 minuten een trein rijdt", zegt De Hoop. "Met dit voorstel vergroot je de kloof tussen Randstad en platteland."
De Hoop kan in principe goed leven met het principe van betalen volgens gebruik, maar stelt voor om te werken met uiteenlopende tarieven. "Ik vind dat je echt moet kijken naar de plek waar mensen in de auto stappen en het tijdstip. Het is gewoon niet eerlijk om mensen die geen alternatief hebben, evenveel te laten betalen als mensen die dat wel hebben."
Habtamu de Hoop wil rekening houden met plattelandsbewoners