Studenten zamelen honderd fietsen in voor Oekraïense vluchtelingen

Studenten van ROC Friese Poort in Sneek brengen donderdag fietsen naar Oekraïense vluchtelingen toe. Met een actie hebben ze zo'n honderd fietsen ingezameld.
De studenten Werktuigbouwkunde hebben de fietsen zelf opgeknapt. Ze brengen een eerste deel van de fietsen naar opvanglocaties in Franeker en Menaldum. "Het zijn allemaal wel knappe fietsjes die we hebben gekregen, we hebben ze allemaal gedoneerd gekregen, van verschillende mensen", vertelt Gerrit de Ruiter.
Hij legt uit hoe de actie is ontstaan. "Wij hebben op school altijd maatschappelijke projecten, en de opdracht was om een project voor een goed doel op te zetten, voor vluchtelingen. Toen kwam dit op ons pad."
Friese studenten zamelen fietsen in voor Oekraïense vluchtelingen
Patrick van der Kooi is ook student van de opleiding. Hij is een van de initiatiefnemers, en vertelt hoe ze de fietsen verdeeld hebben. "Het ging eigenlijk heel mooi. Op het schoolterrein konden mensen zich aanmelden voor een fiets, het ging heel soepel, het waren leuke, aardige mensen."
"Het enige was dat er soms nog een ketting op gezet moest worden of dat een band moest worden geplakt", vertelt hij. Dat was voor de studenten Werktuigbouwkunde geen punt. "Dat doen we zo. Het is leuk met de groep, met muziek erbij ook."
Een fiets die aan een Oekraïense vluchtelingen gegeven wordt © ROC Friese Poort
De studenten vinden het helemaal niet erg om de fietsen naar de opvanglocaties te brengen. "We hebben er mooi weer bij, het fietst mooi door."

Geen feest

Ondanks de positieve actie hebben de studenten zich ook verdiept in de situatie van de vluchtelingen. "We hebben allemaal uitleg gekregen, dat we daar straks niet feestelijk aankomen, maar met respect en medeleven voor de mensen. Daar hebben we echt wel over nagedacht. "
Studenten doneren fietsen voor Oekraïne