Oekraïners krijgen hulp bij zoektocht naar werk: "Deel van deze maatschappij"

Anna Strykun © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Oekraïners die zich inmiddels een beetje thuis voelen in Fryslân, willen langzaam maar zeker aan het werk. Vluchtelingen die in hotel-restaurant Galamadamman in Koudum worden opgevangen, krijgen hulp bij het vinden van een baan.
De arbeidsmarkt is overspannen, overal zijn tekorten aan werknemers, en veel Oekraïners willen graag aan het werk. Zo'n 150 vluchtelingen verblijven in de opvanglocatie in Koudum, die een samenwerking is tussen de gemeente en het Rode Kruis.
Banenmarkt voor Oekraïense vluchtelingen in Koudum
Anna Strykun had in Oekraïne een eigen bedrijf in virtual reality, maar moest vluchten voor de oorlog. Ze kwam in de Galamadammen terecht.
Na een poosje realiseerden we ons dat we deel uitmaken van deze maatschappij.
Anna Strykun kwam van Oekraïne naar Fryslân
"De eerste week dat we hier waren, hadden we rust nodig om mentaal stabiel te worden. Om ons te realiseren dat hier geen gevaar dreigt en dan wel kalm kunnen worden", vertelt Strykun.
"Na een poosje realiseerden we ons dat we deel uitmaken van deze maatschappij. Dus nu willen we de taal leren en een baan vinden. En we willen meer praten met de mensen die hier wonen, om er zo achter te komen hoe het hier allemaal werkt en het leven hier gaat."

Kwetsbaar

De Oekraïners zijn kwetsbaar op de arbeidsmarkt, omdat de meesten niet of gebrekkig Engels spreken en geen eigen vervoer hebben. Daar is de gemeente Súdwest-Fryslân zich bewust van. Die organiseerde een banenmarkt.
"Wij kijken alleen naar de mensen die willen werken", zegt Mirjam Hoekstra van de gemeente. "En de werkgevers moeten hier in de buurt zijn."
Met een poster wordt gewaarschuwd voor het uitbuiten van vluchtelingen © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Een van de werkgevers op de banenmarkt is Patyna. De organisatie komt handen tekort voor zorglocatie De Finke in Koudum, maar er zijn niet veel Oekraïners die goed genoeg Engels spreken en dat geeft problemen met de bewoners.
Toch wil personeelsadviseur Nanda Sinnema wel kijken wat ze kunnen doen: "Het zou mooi zijn als we vanuit maatschappelijk oogpunt deze mensen een dagbesteding kunnen geven. Dan is dat een win-winsituatie."

Solliciteren

Strykun heeft in Oekraïne ook als grafisch ontwerper gewerkt en heeft met behulp van een vrijwilliger gesolliciteerd bij een grafisch bedrijf in Heerenveen. Er is al twee keer een gesprek geweest en ze hoort in de aankomende dagen of ze wordt aangenomen. Aan haar zal het niet liggen: "Ik ben er zeer enthousiast over."