Uitstel bezuinigingen provincie is geen afstel: "Het geld loopt meer en meer bij ons weg"

Gedeputeerde Friso Douwstra © Omrop Fryslân
Dat een definitief besluit over bezuinigingen van de provincie uitgesteld wordt tot na de verkiezingen, betekent volgens gedeputeerde Friso Douwstra geen afstel. "Je moet er serieus mee omgaan."
Het besluit van de fractievoorzitters van coalitiepartijen CDA, FNP, PvdA en VVD betekent dat de begroting van CDA-gedeputeerde Friso Douwstra al aangepast wordt voordat de politieke discussie hierover begonnen is. Volgens Douwstra gaat het maar om een 'bescheiden verandering', want de bezuiniging is alleen een jaar uitgesteld.
"Het is wel zo dat het geld meer en meer bij ons wegloopt. Daar moeten we wel wat mee. Laten we dat in een commissie en debat behandelen. Als je dingen anders wil: hoe zie je dat dan. De vier partijen moeten het ook uitleggen", zegt Douwstra.

Financiële en politieke opgave

Dat het voornemen om structureel 1,6 miljoen euro te bezuinigen op culturele instellingen gevoelig ligt, begrijpt hij wel. Want Douwstra houdt zelf ook niet van bezuinigingen. "Ik wil het beste voor Fryslân, daar wil ik het liefst ook niet in bezuinigen. Maar de kaders zijn gegeven, Gedeputeerde Staten bedenkt het niet zelf."
Gedeputeerde Friso Douwstra
Het kader wordt zowel financieel als politiek gegeven, zegt Douwstra. "Dat de keuze niet simpel en niet leuk is, dat snap ik heel goed. De zorgen en het protest snap ik. Daar loop ik niet voor weg."