Gedeputeerde Douwstra sluit meer bezuinigingen niet uit

© Omrop Fryslân
De provincie moet de komende jaren 7,2 miljoen euro bezuinigen. Er liggen waarschijnlijk nog meer bezuinigingen in het vooruitzicht. "Onze verwachting is dat het wel moet", zegt gedeputeerde Friso Douwstra.
Het gaat om een grote bezuinigingsopgave, hoewel gedeputeerde Douwstra het probeert om te temperen. "Het is niet zo dat er een man overboord is. Natuurlijk, bezuinigingen zijn altijd pijnlijk. Het liefst geven we het uit, want het geld is voor onze gemeenschap. Dat wordt over een paar jaar minder, daar sturen wij nu op aan. "

Ruimte voor de nieuwe coalitie

Eigenlijk is er maar een tekort van 2,2 miljoen euro, maar er wordt nog 5 miljoen extra bezuinigd omdat coalitiepartijen CDA, PvdA, VVD en FNP dat hebben besloten in 2019.
"De Staten hebben met het bestuursakkoord afgesproken dat er 5 miljoen structurele ruimte moet zijn."
Op die manier moet het volgende college meer ademruimte krijgen. Hoewel het om miljoenen gaat, wil Douwstra de 7,2 miljoen wel in perspectief zetten. "Het is van de basisbegroting van Fryslân van 350 miljoen euro net iets meer dan twee procent. Dus zoveel is dat ook niet."
Gedeputeerde Friso Douwstra verwacht de komende jaren meer bezuinigingen
Douwstra kijkt toch met zijn billen samengeknepen naar de komende jaren. Want hij verwacht nog wel meer bezuinigingen. "Dat sluit ik niet uit. Als wij de ontwikkelingen van onze broodheer zien, dan zijn deze niet positief." Douwstra doelt op veranderingen in het provinciefonds, waaruit de provincies van het Rijk geld krijgen.
Gedeputeerde Friso Douwstra vindt dat de provincie niet op een te grote voet heeft geleefd.
Door het verkopen van energiebedrijf NUON kreeg de provincie in 2009 meer dan een miljard euro: een gigantische financiële buffer. Toch is Douwstra niet van mening dat de provincie op een te grote voet heeft geleefd. "Dat hebben wij niet gedaan. Ik denk wel dat we veel geld van onze spaarrekening hebben uitgegeven aan goede zaken."

Waarom niet eerder?

De vraag is of de bezuinigingen niet beter hadden kunnen worden uitgesmeerd. Dat geeft Douwstra wel toe. "Politiek gezien is dat altijd prettiger: het direct doen en niet alles in het laatste jaar van de periode. Want het staat in het bestuursakkoord: dat er een structurele ruimte moet zijn en je niet alles uitgeeft van het salaris."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Friso Douwstra.
Waarom Gedeputeerde Staten daar niet eerder mee zijn begonnen, weet Douwstra niet. Hij is nog maar gedeputeerde sinds oktober vorig jaar. "Ik was er in persoon niet bij.
Het zullen altijd politieke keuzes zijn. Het is wel zo dat Gedeputeerde Staten het heeft voorgesteld."
Provincie maakt bij bezuinigingen onderscheid tussen wettelijke en niet-wettelijke taken.
Omdat het geld toch ergens vandaan moet komen, kijkt de provincie naar wat 'kerntaken' zijn. "De provincie moet vanuit wetgeving zorgen voor infrastructuur, ruimtelijke zaken, Fries in de basis als tweede Rijkstaal. Maar er komen ook veel dingen bovenop die wat meer in de socialere component zitten."
Die zaken 'in de socialere component' zijn belangrijk, zegt Douwstra. "Maar het is wel een politieke vrije keuze."

Dijken en vaarwegen

De provincie is van plan om wegen en vaarwegen minder te onderhouden. "Niveau 6 is de ondergrens van het Rijk, maar het is gewoon een goede, veilige grens.
Wij willen het liefst wel naar 10. Maar we zitten nu op 7 en gaan naar 6. Het wordt er niet beter van, dat klopt. Maar het is nog steeds een acceptabel niveau."
Natuurlijk merk je het wel, want ook een investering in een dijk is voor de gemeenschap en de leefbaarheid, maar niet direct in de sociale component.
Gedeputeerde Friso Douwstra
Van de 7,2 miljoen wil de provincie ruim 5 miljoen halen uit de fysieke ruimte. Douwstra: "Dat doet de gemeenschap en de leefbaarheid niet meteen pijn. Natuurlijk merk je het wel, want ook een investering in een dijk is voor de gemeenschap en de leefbaarheid, maar het zit niet direct in de sociale component."

Taal en cultuur

Gedeputeerde Staten wil ook snijden in de Friese taal en cultuur, want een groot deel van die subsidie hoeft niet van de wet. "Gedeputeerde Poepjes gaat met de taal-, cultuur- en museummensen kijken hoe we dat bedrag kunnen halen. Het is nog niet klaar."

Doarpswurk

Een ander slachtoffer van de bezuinigingen is Stichting Doarpswurk, dat zich inzet voor leefbaarheid. Douwstra wijst erop dat de subsidie voor Doarpswurk pas na 2025 wordt afgebouwd.
Volgens de wet is het steunen van leefbaarheid niet een 'primaire opdracht' voor de provincie, zegt de gedeputeerde. "Ik snap waarom het gevoelig ligt, want het werk dat ze in onze dorpen doen is heel belangrijk. Mijn collega Fokkinga is daarmee bezig. Maar het moet wel met minder en ander budget."
De cartoon van Gerco van Beek © Omrop Fryslân