Wroeten, plukken en praten: gemeenschapstuin Akkrum moet voor iedereen zijn

Rein Huitema in de gemeenschapstuin © Omrop Fryslân
Een tuin voor het dorp en onderhouden door de bewoners. Een tuin waar je elkaar ontmoet, maar ook lekker kunt zwoegen. Dat is het doel van de gemeenschapstuin bij kerkelijk centrum De Lantearne in Akkrum.
In de tuin staat een grote diversiteit aan planten en bomen, ook oude soorten. "Daar staan de Bijbelse planten. 'Cichorei', zoals daar staat of daar, de Christusoog", wijst Rein Huitema aan. Hij is een van de vrijwilliger die de tuin onderhoudt.
Wroeten, plukken en praten in de gemeenschapstuin in Akkrum
Sinds dit weekend zijn bezoekers welkom. Het moet een soort kloostertuin worden", zegt Huitema. "Open voor iedereen. De bedoeling is dat dit een soort van ontmoetingsplek wordt. Dat mensen hier al werkend in de tuin in gesprek komen." De bessenbomen kunnen ook worden geplukt. "Stelen uit andermans boomgaard kan hier dus legaal."
De vrijwilligers hebben zelf alles aangelegd. Er is een pergola tegen het kerkelijk centrum aan gebouwd, ze hebben een kapschuur gemaakt en er is nagedacht over hoe de tuin een vrijplaats kan worden voor insecten en salamanders.
Tuinieren in de gemeenschapstuin in Akkrum © Omrop Fryslân
De vrijwilligers die in de tuin werken genieten van ieder moment. "Het is zo lekker hier. De grond ook, die is gewoon magnetisch. Je laadt hier helemaal op en krijgt allemaal nieuwe energie", zegt Wilhelmina Hey.
Dat is precies het doel van Huitema: "Mensen moeten zich hier thuis voelen. Dan komen ze ook tot rust."
© Omrop Fryslân
Verslaggever Hayo Bootsma in de Lantearnetuin van Akkrum