Fleur, kleur en zomer bij de Opentuinendag

Klaas van der Heide in zijn tuin © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Eigenaren van een bijzondere tuin zetten vandaag de tuin open voor bezoekers. Zo'n 50 tuinen zijn de hele dag te bekijken.
"Denk wel om de kippen hoor", zegt Klaas van der Heide. Hij loopt door zijn tuin in Twijzelerheide. In de verte staat een kippenhok tussen kleurrijke bloemen. De tuin lijkt op een oerwoud aan groen.
Dat is bijzonder, want Van der Heide woont in een rijtjeshuis aan het Tsjerkepaed. "Ik wilde het wat opfleuren, maar dat is volledig uit de hand gelopen. Ik heb zo'n 30 meter aan tuin in de lengte."
Een van de planten die te bewonderen is op de opentuinendag © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Hij vindt het geweldig om in de tuin bezig te zijn. "Dan kan ik mezelf ook helemaal verliezen. We tellen de uren ook niet dat we in de tuin werken, want voor een hobby tel je de uren niet."
"Tuinieren is hip en mooi", zegt Klaas van der Heide
Even verderop, in De Westereen, woont Fokke Zijlstra. Hij heeft net als Klaas van der Heide een bijzondere tuin. "Het zijn allemaal horizontale lijnen." Zijlstra wijst naar zijn tuinpad. "Dan lijkt de tuin veel groter."
Fokke Zijlstra in zijn tuin in De Westereen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Zijlstra is druk met het geven van water aan de planten. De lange droogte van de laatste tijd zorgt voor een probleem en de planten beginnen te hangen.
"Het mooiste aan mijn tuin is dan mijn schoonvader ermee is begonnen. We hebben zo'n 40 jaar geleden dit huis overgenomen en er zijn zelfs nog planten die er al zo lang staan."
Ik hoop de liefde aan de mensen over te brengen.
Fokke Zijlstra
Er zit bijzonder spul tussen. "In de verte zie je een soort van cannabisplant. Die was er al in de tijd van mijn schoonvader. Het is een liefde en dat hoop ik aan de mensen over te brengen."
De Opentuinendag wordt in de periode mei tot augustus vijf keer gehouden. Dit weekend is het de tweede keer.
Fokke Zijlstra neemt de luisteraar mee door zijn tuin