Dagboek van Dariia: "Veel Oekraïeners hebben heimwee"

© Omrop Fryslân
De wereld van de Oekraïense Dariia (18) staat op z'n kop. De studente uit Kiev moest vluchten. Na Beetsterzwaag woont ze nu in Gorredijk. Voor Omrop Fryslân doet ze verslag van haar leven. Dit is deel 11: De heimwee van Oekraïners.
"Na een tijdje in het buitenland zijn er veel Oekraïners die onwennig zijn en terug willen naar Oekraïne, ook al weten ze dat het daar niet veilig is. Ik hoor steeds meer van deze verhalen sinds het moment dat ik etensdozen bezorg bij vluchtelingen in Opsterland, omdat ik dan veel met deze mensen spreek.

Mannen nog in Oekraïne

Het is vooral moeilijk voor de mensen die families hebben die nog in Oekraïne zijn. De meeste mannen zijn nog in Oekraïne, daarom is het voor vrouwen en kinderen ingewikkeld om zonder hen in Nederland te zijn.
Aan Oekraïners die met pensioen waren, merk ik dat ze maar niet kunnen wennen aan de omgeving en de manier van leven van de Nederlanders.

Geen Engels of Nederlands

En natuurlijk is de taal het grootste probleem. Veel volwassenen kunnen geen Engels of Nederlands spreken. Ze proberen een tolk te gebruiken, maar die kan niet altijd alles goed vertalen. Dus soms is het moeilijk om te begrijpen wat vrijwilligers willen vertellen of om gewoon iets te vragen in de winkel.
Ook hadden de vluchtelingen in Oekraïne hun eigen appartementen, auto's, huizen, werk en hobby's. Ze kunnen er nu niet aan wennen dat ze dat hier helemaal niet hebben.

Volledig vernield

Tegelijkertijd zijn van sommige mensen de huizen volledig vernield. Ook al willen ze terug: ze hebben geen plek om naar terug te gaan. Dit was voor de vrijwilligersorganisatie 'Code Hans' de reden om in Oekraïense avond te organiseren. We konden de hele avond met elkaar praten, met een bakje thee of koffie erbij.
© Omrop Fryslân
Bij de ingang waren naamkaartjes waar wij ook ons woonplek in Oekraïne moesten opschrijven. Ik vond dit een goed idee omdat families van dezelfde plek elkaar eenvoudiger konden vinden en zo konden ze elkaar beter leren kennen.
Daarnaast waren er ook gemeentemedewerkers en vertegenwoordigers van uitzendbureaus om over werk en andere zaken te praten.
© Omrop Fryslân
De Oekraïeners waren heel dankbaar voor de vrijwilligers die dit organiseren. Iedereen had nu de kans om over werk te praten en te luisteren naar Oekraïense muziek.
Aan het einde van de bijeenkomst hebben we allemaal foto's met elkaar gemaakt en hebben we blauwe en gele bloemen meegekregen, die we kunnen gebruiken om het huis waarin we nu verblijven mee te versieren."