Oekraïense Dariya steunt eigen landgenoten: "Ik ben blij dat ik kan helpen"

De wereld van de Oekraïense Dariya (17) staat op zijn kop. De studente uit Kiev moest vluchten. Na Beetsterzwaag woont ze nu in Gorredijk. Voor Omrop Fryslân doet ze verslag van haar leven. Dit is deel 8: de hulp en de verhuizing.
© Omrop Fryslân
"Na twee maanden in Nederland wil ik nu wat vertellen over de familie die ons heeft opgenomen en over de hulp van de Nederlandse overheid.
Toen we bij het huis van onze gastfamilie aankwamen, had ik geen idee hoe het zou zijn om daar te wonen. In het begin moesten we erg wennen. We voelden ons ongemakkelijk en wilden de familie niet storen in hun dagelijks leven. Daarom bleven we zoveel mogelijk op onze kamers.
Na een paar dagen begonnen we veel meer met hen te praten. We hebben veel steun van ze gekregen. Nu zijn ze de Nederlanders die het dichtst op ons staan. Ze maakten ons duidelijk dat we konden uitrusten en dat we hen konden vertrouwen. Ze zijn niet alleen vrienden geworden, maar ook familie."
Dariya met haar familie op Koningsdag met de gastfamilie © Dariya
"We hebben veel met elkaar gedaan. Ze hebben ons tulpenvelden en de zee laten zien. We zijn naar een pretpark en naar Groningen toe geweest en hebben samen gesport. De paasdagen en Koningsdag hebben we ook met hen doorgebracht. Met dank aan hen bin ik begonnen andere vluchtelingen uit Oekraïne te helpen.
Na een maand in het huis van onze gastfamilie gewoond te hebben, kwam er ideeën over een permanente huisvesting ter tafel. We snapte ook wel dat wij als familie niet voor altijd in hun huis kunnen blijven wonen. Daarom vertelden ze ons over permanente woonplaatsen."
Oekraïense familie van Dariya een dag erop uit met het gastgezin © Dariya
"Ze zeiden dat er in Gorredijk een huis was voor Oekraïense gezinnen. We hebben het er met elkaar over gehad en toen hebben we besloten dat verhuizen de beste optie is.
Op het moment dat ik dit dagboek schrijf, woon ik drie dagen in ons nieuwe onderkomen in Gorredijk. Daar heb ik een grote kamer op dezelfde verdieping als de kamer van mijn ouders."
Oekraïense familie van Dariya bij de zee in Nederland © Dariya
"De gastfamilie heeft ons veel geholpen met de verhuizing. Ze brachten onze spullen hierheen en we kregen zelfs fietsen en meubels voor onze nieuwe kamers. In dit huis wonen nog vier andere gezinnen. Twee van hen komen ook uit Beetsterzwaag. In het huis hiernaast wonen ook Oekraïense families, dus we hebben veel aan elkaar."

Hulp

"Sinds we in Nederland zijn, hebben we veel hulp gehad van vrijwilligers. Veel mensen hebben kleding meegenomen, die we dan aan alle families konden geven. De vrijwilligersgroep Code Hans geeft ons iedere week voedselpakketten en wat geld.
Ik ben blij dat ik mee kan helpen bij de verspreiding van de spullen en hulp aan andere vluchtelingen uit Oekraïne. Ik heb ook regelmatig contact met mensen van de gemeente. Als er iets nieuws te melden is, kan ik dat aan andere Oekraïense families doorgeven.
We krijgen nog altijd geen bijstandsgeld van de overheid. Ik hoop dat we dat wel krijgen, zodat we als gezinnen genoeg geld hebben om in Nederland te wonen."