Fries hulpconvooi begeleidt moeder naar de grens die dochtertje uit Oekraïne wil halen

De Friese reisbus die vluchtelingen wil oppikken, heeft een moeder naar de Pools-Oekraïense begeleidt die haar 13-jarige dochter uit Oekraïne wil gaan ophalen.
Ernst-Jan van Reenen bij de grensovergang van Polen naar Oekraïne:
Op dit moment zijn een touringcar uit Buitenpost en een busje uit Drachten in Polen om hulpgoederen naar vluchtelingen te brengen en vluchtelingen mee terug te nemen naar Nederland. Dat alles op initiatief van de 23-jarige Drachtster Ernst-Jan van Reenen die zelf ook mee is.
De Pools-Oekraïense grens by Medyka © ANP
Ze hebben een vrouw tot aan de Pools-Oekraïense gebracht die haar 13-jarige dochter uit het land wil halen. De dochter zit vast in de chaos van het treinstation in Lviv. De man van de vrouw wist niet wat hij met het meisje aan moest omdat hij in de oorlog moet vechten, zei Van Reenen woensdagmiddag tegen Omrop Fryslân.
Mensen zwerven maar wat rond. Ze hebben geen idee waar ze naartoe moeten. Het is een chaos.
Ernst-Jan van Reenen over de vluchtelingen die hij onderweg ziet
De Friezen rijden woensdagmiddag langs de Pools-Oekraïense grens. Onderweg zien ze mensen die geen idee hebben waar ze naartoe moeten. Ze zwerven maar wat rond, zegt Van Reenen.

Familie kwijt

De mensen hebben plotseling huis en haard moeten verlaten. Ze hebben slechts enkele noodzakelijke dingen meegenomen en willen allemaal zo snel mogelijk richting de grens. In de chaotische toestanden raken ze familieleden kwijt.
Kijk hier naar een vlog:
Het Friese transport heeft ook hulpgoederen achtergelaten. Volgens Van Reenen is er vooral behoefte aan eten en medicijnen.
Touringcarchauffeurs René Noordmans en Erwin Smits van Veenstra Reizen in Buitenpost zijn al meer dan twaalf uur onderweg. Het doel was om naar Medyka te rijden, vlak voor de grens met Oekraïne. Dat is op de route naar Lviv, de grootste stad in West-Oekraïne.

Te gevaarlijk

Daar hebben ze ook aangekomen en hebben ze de vrouw afgezet die Oekraïne in ging. Vluchtelingen oppikken was te gevaarlijk. "Onderweg kregen we telefoon dat dat niet door kon gaan", vertelt Smits. "Het schijnt er te gevaarlijk te zijn, dat je de bomgeluiden aan de grens al kunt horen."
Ernst-Jan van Reenen
De twee Friese chauffeurs rijden nu naar Warschau, de hoofdstad van Polen. "Daar zijn al grote groepen mensen. Zij zijn daar met de trein heen gereisd vanuit Oekräine. We brengen ze van Warschau naar Nederland."
Rene Noordmans en Erwin Smits © Eigen foto
De bus heeft plek voor 87 mensen. Het de bedoeling zoveel mogelijk vluchtelingen mee te nemen. Van Reenen verwacht dat de bus dan vrijdag weer in Nederland aankomt.