Provincie wacht formeel op vraag voordat het Oekraïne-actie coördineert

Provincie Fryslân wacht op een formele vraag voordat het zal helpen met het opvangen van vluchtelingen en de coördinatie van hulpacties. Er komen al wel veel meldingen binnen.
Commissaris van de Koning Arno Brok © Omrop Fryslan
Friese organisaties, stichtingen en particulieren willen helpen bij het opvangen van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. De provincie wil helpen, maar moet wel formeel de vraag krijgen.

Oekraïense vlag

Voor het Provinciehuis in Leeuwarden wappert al wel de blauw-gele vlag van Oekraïne. "Die vlag is er vanwege onze verwondering en verontwaardiging over wat er in Oekraïne gebeurt. En om solidair te zijn met de mensen daar", zegt commissaris van de Koning Arno Brok.

"Het is met vlagen niet te doen"

Brok: "We hebben wel gezegd: 'het is met vlagen niet te doen. Wij willen ook op andere momenten en manieren ons verdriet uiten.'" Toch worstelt de provincie er nog mee, want particuliere initiatieven om de Oekraïense mensen te helpen schieten sneller uit de grond dan dat de overheid handelt.
Commissaris van de Koning Arno Brok
"De mensen die al rechtstreek contact met ons hebben opgenomen, hebben wij al laten weten dat wij graag met hen om tafel willen", geeft Brok aan. "Maar het is wel zo dat er eerst een concrete vraag via de formele kanalen moet komen."
De Oekraïense vlag bij het Provinciehuis © Omrop Fryslan
Toch wil Brok zijn waardering uitspreken. "Het particuliere initiatief is prachtig. Je zal maar op de grens staan met een paar kinderen en behoefte hebben aan hulp, dan is alles welkom."

Coördinerende en Faciliterende rol

De provincie wil volgens de commissaris wel een 'coördinerende of faciliterende rol' spelen. "Dat is natuurlijk heel nobel dat mensen van alles willen doen. Maar ik denk wel dat het goed is om te bekijken hoe wij het beste met de coördinatie om kunnen gaan. Dat klinkt wat technisch, maar het gaat erom dat je de mensen ook op een adequate en professionele manier een plek geeft."

Regiegroep

Brok sluit niet uit dat er een overleg volgt in een extra regiegroep, met alle Friese burgemeesters. Dat moet dan met burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gebeuren, hij is voorzitter van de Vereniging van Friese gemeenten.
In dat overleg kan gepraat worden over opvangcapaciteit voor vluchtelingen. Brok: "Die acute vraag ligt er op dit moment nog niet, dat is even afwachten. Maar het kan zomaar zo zijn dat wij er extra voor moeten samenkomen.