Begeleiding bij subsidies voor lokale energieprojecten

Lokale energieprojecten op gang helpen. Dat is de insteek van een nieuwe financiering van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. Zij willen bewoners helpen beter hun eigen energie op te wekken. Die subsidies zijn er wel, maar mislukken vaak.
Dus moet er meer begeleiding komen:
Het Fûns Skjinne Enerzjy Fryslân (FSFE) merkt op dat een hoop initiatieven nu mislukken. "De projecten worden ook steeds groter", zegt Jan Willem Sietsma van Ús Koöporaasje. Zij werken samen met de provincie en het FSFE om de financiering te verlenen.
Nu kunnen mensen aan de voorkant al meer geld aanvragen. Sietsma: "Het is dus niet zo dat het geld gegeven wordt en dat mensen het dan zelf maar moeten uitzoeken. Er komt een adviseur bij die hen daarna steunt om alle papieren in orde te krijgen."
Jan Willem Sietsma van Ús Koöporaasje over de subsidie
De dorpsmolen van Tzum is één van de voorbeelden die met de subsidie van de grond komt. Een molen moet een deel van het dorp straks van stroom voorzien. De voetbalclub kan bijvoorbeeld met de molen energieneutraal worden.
Toen we bijna klaar waren, was de vergunning alweer komen te vervallen.
Govert Geldof
Govert Geldof is al jaren aan de gang om de subsidie voor het project rond te krijgen, maar dat is een grote stap. "Het nare is dat de subsidies en de regels ook constant veranderen. Zo hadden we bijvoorbeeld een vergunning gekregen, maar toen we alles uit wilden werken duurde dat te lang. Toen we bijna klaar waren, was de vergunning alweer komen te vervallen."
Govert Geldof over de subsidie en de molen van Tzum
Er kan tussen de 25.000 en 180.000 euro voor een project aangevraagd worden. In totaal is er drie miljoen euro beschikbaar.
"Dat geld is niet alleen meer voor energieprojecten voor bijvoorbeeld wind en zon", zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. "Maar er kan ook naar andere dingen gekeken worden, zoals aquathermie. Dat is een manier van energie opwekken die steeds meer gebruikt zal worden."

Stroom bewaren

Er kan ook een batterij aangevraagd worden. Dat is waar netbeheerder Liander op hoopt. Met zo'n batterij kan de opgewekte stroom bewaard worden voor een moment dat de zon bijvoorbeeld niet schijnt en de zonnepanelen even niet werken. Volgens Liander hebben zulke batterijen momenteel meer nut dan gunstige regelingen voor zonnepanelen.
Poepjes: "De stroom kan wel opgewekt worden, maar dat moet ook nog allemaal worden verwerkt. Voor Liander is dat soms lastig werk, want het energienet is al zo vol. Maar met zo'n batterij kun je dat op je eigen manier verwerken. Deze financiering is dus meer dan alleen maar de basis."