8071 dagen: nooit eerder zat Fryslân zo lang zonder Elfstedentocht

Het is vrijdag liefst 8071 dagen geleden dat er voor het laatst een Elfstedentocht werd gehouden, op 4 januari 1997. Nog nooit eerder heeft Fryslân zolang zonder gezeten. Het oude record stond op 8070 dagen, tussen de tochten van 18 januari 1963 en die van 21 februari 1985.
8071 dagen gjin Alvestêdetocht
Na ruim 21 winters zonder Elfstedentocht was het in 1985 en 1986 wel weer zover. Zeven jaar geleden, in 2012, waren we dicht bij een wedstrijd langs de Friese steden, maar het feest ging niet door.
© Archief
Halverwege januari werd het boek '8070 Dagen - Wachten op de Elfstedentocht' van sporthistoricus Jurryt van de Vooren nog gepresenteerd. Dat gaat over de langste periode zonder Elfstedentocht.
Henk Angenent en Klasina Seinstra, de winnaars van die laatste editie, namen op de presentatie het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Oud-rayonhoofd Auke Hijlkema maakte de laatste drie Elfstedentochten mee als bestuurslid. Hij was dat 34 jaar en probeerde in 2012 alles op alles te setten om de route klaar te krijgen. Volgens Hijlkema was het terecht dat de tocht toen niet doorging. De Luts was eigenlijk het meest zwakke punt, zegt Hijlkema. "Ik was zelfs nog door het ijs gezakt op het meer. Er zat een wak, daar lag sneeuw overheen en dan zie je het niet meer. Dus we stappen erop en gaan ineens, hupsakee, rechtstreeks naar beneden."
Ald-rayonhoofd Auke Hijlkema