Lotte wint Hunted net niet: een kwartier voor de finish opgepakt

17 des 2018 - 21:22

Lotte Boersma uit Wolsum redde het net niet. Ze zat in de finale van Hunted, maar vlak voor de finish kon ze niet meer ontkomen uit de handen van de 'hunters'. De Friezin was met haar vader, Fred Boersma, op de vlucht. Niet gepakt worden door de hunters is het doel in het televisieprogramma van AVROTROS.

Hoe wurket Hunted

Verdwijnen in Fryslân

Lotte en Fred Boersma zijn met hun vlucht veel in eigen provincie gebleven. "Ze hadden een goed netwerk in eigen omgeving en dat heeft ze ver gebracht", denkt Anton Jongstra, eindredacteur van Hunted. Toch blijkt uit andere seizoenen dat het vaak niet veilig is op bekend terrein, omdat de 'hunters' daar alles uitzoeken. Ze gaan bijvoorbeeld langs familie en het woonadres van de voortvluchtigen.

"Regel één is: ga niet naar vertrouwd gebied", vertelt Jongstra. Dat Lotte en Fred Boersma het er toch goed hebben gedaan, komt volgens Jongstra naast een goed netwerk ook door de provincie. "Het blijkt dat je in Friesland goed kunt verdwijnen. Dat blijkt niet alleen uit dit seizoen, maar ook uit het vorige." In seizoen twee deden geen Friezen mee, maar de winnaar van dat seizoen, Omar, zat op een goede plek verstopt in een boerderij in Slappeterp.

Dat je in Fryslân onder de radar kan blijven, komt onder andere doordat er bijna geen ANPR-camera's zijn. ANPR is een Engelse afkorting voor automatische nummerplaatherkenning. Zulke camera's hangen boven de wegen in het land en de hunters hebben op het hoofdkantoor in Rotterdam inzicht in de gegevens van die camera's. In Fryslân hangen maar twee van die camera's, terwijl er in Amsterdam boven iedere weg zo'n camera hangt.

De jacht

De voortvluchtigen weten ieder seizoen beter uit handen van de hunters te blijven, zegt Jongstra. Toch komen de voortvluchtigen en de hunters soms wel erg dicht bij elkaar in de buurt. "Het gebeurt vaker dat hunters dichtbij de voortvluchtigen komen, terwijl beide partijen dat niet door hebben", zegt Jongstra. "Zo rijdt een ander stel uit het seizoen langs het ouderlijk huis, terwijl de hunters daar op de wacht staan. De hunters hebben niet door dat ze voor hun neus voorbijrijden en de voortvluchtigen weten niet dat ze vlak langs de hunters komen."

Lotte en Fred Boersma kwamen ook oog in oog met de hunters, maar hadden dat wel in de gaten. Lotte ziet de hunters zelfs twee keer op de hakken zitten. Beide keren kunnen de hunters de Friezen niet te pakken krijgen, omdat ze op het laatste moment de jacht moeten stilzetten. "'s Avonds mag er niet gevlucht en gezocht worden", vertelt Jongstra. "Eerder was de kijker helemaal niet op de hoogte van deze regel, maar door Fred en Lotte moesten we dit communiceren. Het wordt te duur om 24 uur lang te draaien", zegt Jongstra.

Omdat de hunters wel wisten waar Lotte en Fred waren, stonden de hunters een dag later klaar, toen de jacht weer begon. Zo werd Fred Boersma gepakt in een boerderij in Snikzwaag, terwijl Lotte wegreed met een auto.

Regels van het spel

Om het de voortvluchtigen niet te makkelijk te maken, heeft het programma een aantal regels bedacht, waar alle deelnemers zich aan moeten houden. "Ook moet er in de drie weken wel wat gebeuren, anders heb je niets om te laten zien", zegt Jongstra.

Zo mogen de deelnemers niet langer dan twee dagen op dezelfde dag verblijven en mogen ze het land niet uit. Verder krijgen alle deelnemers een pinpas waarmee ze geld kunnen opnemen. "Ze mogen maximaal een bedrag van 70 euro per keer opnemen, met een maximum van 350 euro", vertelt Jongstra. "Maar het is niet verplicht om te pinnen. Dat doen ze zelf."

De hunters

De hunters bestaan uit een team van mensen die bij de politie hebben gewerkt of nog als zelfstandige werken, bijvoorbeeld als privédetective. "De mensen hebben jarenlang bij de politie gezeten. Zo is Marcel leider geweest van een arrestatieteam en was Jeroen tot voor kort undercover. En Mark geeft nog steeds les bij de politieacademie. Hij moest ook toestemming vragen om mee te doen", aldus Jongstra.

Het programma krijgt door die mensen ook het gevoel dat het echt is, volgens Jongstra: "Als ze bij een arrestatie roepen 'handen omhoog', ook al weet je dat de voortvluchtigen niet bewapend zijn, maakt het spannend."

Geregisseerd

Jongstra vindt het minder leuk dat mensen weleens denken dat het programma geregisseerd is. "Het is niet waar dat het programma gescript is", zegt Jongstra. "Alles wat er gebeurt, doen de deelnemers zelf."

Hij noemt als voorbeeld dat Lotte en Fred Piet Paulusma opzochten en meededen in het programma Piets Weerbericht. "Ik vind het echt héél leuk dat ze dat doen. Dat is echt." Daarnaast neemt Lotte een vlog op, Huntedpraat. "Daarin vertelt Lotte in twintig minuten over een aflevering. Je hoort én ziet dan ook hoe het écht is."

Succesvol

Hunted is een programma over hoe het is om op de vlucht te zijn. Het programma wordt ieder seizoen populairder. "Het is erg succesvol en daarom komt er ook een vierde seizoen aan", zegt Jongstra.

Het van oorsprong Engelse programma heeft op dit moment meer dan een miljoen kijkers en is daarmee een van de best bekeken televisieprogramma's op NPO3.

(Advertentie)
(Advertentie)