Spannende weken voor cultuur in Leeuwarden

Het worden spannende weken voor cultureel Leeuwarden, want de gemeenteraad zal zich buigen over de cultuurnota, hoe het komt met de culturele broedplaatsen en de evenementen. En dat is geen gemakkelijke klus, want de basis is niet op orde en daarvoor zou er eigenlijk veel geld bij moeten. Er moeten pijnlijke keuzes worden gemaakt, want gemeenten zitten niet heel ruim in het geld.
Spannende wiken foar de kultuer yn Ljouwert
Het probleem is dat er nu al te weinig geld is voor de belangrijkste culturele instellingen in de hoofdstad. Als er niets gebeurt, moet De Harmonie misschien wel een paar dagen per week dicht en is poppodium Neushoorn straks misschien wel een leeg gebouw. Dit is scenario A. Om dit op niveau te krijgen moet er 1,5 miljoen euro bij, dat is scenario B. En om de ambities van het vervolg op Culturele Hoofdstad 2018 overeind te houden is er nog een paar ton extra nodig, scenario C. De gemeenteraad moet nu uit deze richtingen een keuze maken, geen makkelijke keuze nu gemeenten het financieel moeilijk hebben.

Cultuur serieus nemen

Harry Bevers van de VVD stemt daarin mee. "Zonder naar het geld te kijken is ambitie C het mooist, maar ik denk dat we blij moeten zijn als we scenario B kunnen realiseren." De PvdA zet ambitieuzer in. "Tegelijkertijd is die basis heel beperkt en zou je, als je cultuur serieus wilt nemen, moeten streven naar scenario C", zegt Mirka Antolovic van de PvdA, de grootste partij in de gemeenteraad.
Neushoorn in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Verder zal er in de raad ook gesproken worden over het kritische rapport van de rekenkamer over de evenementen in het Groene Stergebied. De rekenkamer was kritisch over hoe de gemeenten Leeuwarden met tegenstanders van de festivals in het Groene Stergebied is omgegaan. Het gemeentebestuur zal binnen twee weken bekend maken wat ze daarmee gaan doen.

Festivals

Maar hoe dan ook, de gemeente blijft achter de festivals staan, zo laat wethouder van cultuur Hein Kuiken weten. "Het is een stevige pijler onder ons cultuurbeleid. De evenementen en festivals hebben de afgelopen jaren hun toevlucht genomen tot de stad. Je ziet dat dat economisch, sociaal en maatschappelijk impact heeft op de stad. Daarnaast doet het iets met je imago: we willen graag uitstralen dat hier altijd iets te doen is. Die ambitie willen we graag overeind houden. Als we met het rekenkamerrapport ons voordeel kunnen doen om op het gebied van draagvlak in de toekomst dingen beter te kunnen doen, moeten we dat niet nalaten."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Er zal ook gesproken worden over de culturele broedplaatsen. Intussen zijn er nieuwe plekken ontstaan die de tijd hebben gekregen om zich te ontwikkelen, zoals het Cornelis Troost Atelier -dat tegenwoordig de DOAS heet-, de Westerkerk en Zalen Schaaf. De meeste broedplaatsen mogen de komende jaren door, maar dat geldt niet voor Zalen Schaaf, althans als het aan het college ligt. Het kost te veel geld en cultureel gezien levert het niets extra's op. Het is aan de gemeenteraad om te kijken wat er met Zalen Schaaf moet gebeuren.
Woensdagavond wordt er voor het eerst in de raad over gesproken: dan mogen betrokkenen inspreken. Volgende week zal de raad over alles discussiëren en daarna, op woensdag 16 september, moet de raad kiezen wat ze allemaal wil.