Veel drukker in Jopie Huisman Museum, maar slecht voorseizoen nog niet goedgemaakt

Het is deze zomer veel drukker dan anders in het Jopie Huisman Museum in Workum. Er mogen momenteel vanwege corona maar honderd bezoekers tegelijk het museum in en dat aantal is er eigenlijk de hele dag te vinden. Het maakt het verloren voorseizoen nog niet weer goed, maar het helpt wel, aldus Alie Bakker van het museum.
Folle drokker as oars yn Jopie Huisman museum
Een bezoek aan het museum ziet er tegenwoordig wel even anders uit dan anders. Zo is er maar één ingang beschikbaar, zitten er stickers op de vloer en moet je soms buiten wachten omdat het binnen te druk is.
"Wij hebben honderd audiotourapparaten beschikbaar en als die op zijn dan mag er niemand meer naar binnen. En dat heeft er al een paar keer voor gezorgd dat er lange rijen buiten stonden." De wachttijd was dan volgens Bakker nooit meer dan tien minuten, maar het zegt wel veel over de grote belangstelling.
Bakker: "Het verbaasde ons eigenlijk wel wat. Het is heel druk in Workum, maar dat heeft alles te maken met het mooie weer. Maar ondanks dat mooie weer komen de mensen deze zomer ook graag even in het museum."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het coronavirus zorgde ervoor dat het volledige voorseizoen verloren ging. En toen het museum eindelijk weer open mocht, ging dat op halve kracht. "Onze vrijwilligers zitten in de risicogroep en daar wilden we voorzichtig mee zijn, natuurlijk."
En dus waren ze eerst maar vier uren op een dag open. "En het liep storm. Mensen wilden allemaal tegelijk komen. Gelukkig konden we in juli en augustus weer hele dagen draaien. Daardoor konden we de mensen toch wat beter spreiden."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Maar hoe goed het nu ook gaat, het is beslist niet zo dat nu het verlies van het voorseizoen weer is ingehaald. Bakker: "Daarvoor moeten we hopen dat mensen nog even op vakantie blijven gaan in eigen land. En dat we ook het naseizoen zo door kunnen draaien."