Wereldkampioen thaiboksen opent boksschool in Franeker

Door de coronacrisis kwam er wat vertraging in, maar op 1 juli gaat het gebeuren. Dan opent wereldkampioen thaiboksen Marloes Merza haar boksschool in de voormalige Bethelkerk in Franeker.
© Gian Carlo Corba
"We zijn al een aantal weken aan het verbouwen. We hebben een pand helemaal uit de sloppen gehaald en opgeknapt, daar zijn we dag en nacht mee bezig geweest. En toen kwam corona, dus toen werd alles ineens stilgezet, maar nu mogen we", vertelt Merza. Er is al veel animo. "Mensen zijn super fanatiek, er is echt heel veel vraag naar."
Merza hoopt dat haar boksschool vooral een plek wordt waar mensen zich thuis kunnen voelen. "Vechtsport is iets sociaals. Het moet een plek worden waar mensen graag komen, waar mensen zich welkom voelen, waar je werkt aan je gezondheid. Lichamelijk, maar ook geestelijk."

Van kickboksen naar thaiboksen

Merza deed lange tijd aan kickboksen, maar was daar niet helemaal tevreden mee. "Ik heb het heel lang gedaan, maar de mentaliteit en de wedstrijden trokken mij niet."
Ik heb flink wat klappen en ellebogen gehad, en ik ben in het ziekenhuis geëindigd. Toen dacht ik: dit is het, dit wil ik.
Marloes Merza
Ze ging naar Thailand en stapte de ring in om het thaiboksen te proberen. "Ik dacht, ik ben een hele goede kickbokser, dat kan ik wel. Maar toen heb ik flink wat klappen en ellebogen gehad, en ben ik in het ziekenhuis geëindigd."
Dat was voor haar echter de reden om door te gaan in de sport. "Ik dacht: dit is het, dit wil ik." Ze kreeg een contract aangeboden in Thailand en verhuisde daarheen. Een jaar laten werd ze al wereldkampioen. Daardoor werd ze ook beroemd in Thailand, waar de sport erg populair is. "Het is een volkssport, zoals wij voetbal beleven."
Marloes Merza over haar boksschool