Bomvolle kitesurfplekken in Fryslân: "Het gaat ten onder aan zijn eigen succes"

De kitesurfsport is de afgelopen jaren gigantisch toegenomen in populariteit. De sport is veiliger en laagdrempeliger geworden, maar brengt ook steeds meer problemen met zich mee. "Je krijgt in deze drukte wel situaties waarin mensen over het strand en soms zelfs over de duinen heen vliegen. Dat kan hele nare gevolgen hebben", vertelt Koen van Bolhuis van kitesurfschool Antix Sports.
kitesurfspots yn Fryslân
Het is een bijzonder gezicht voor mensen die er minder bekend mee zijn: de honderden kites op het water bij Makkum, Workum of Mirns op dagen met veel wind. Van Bolhuis kite zelf al sinds 2002, toen de sport nog in de kinderschoenen stond. "Toen stonden we hier met vijf mensen op het water en was het bijzonder als er nog andere kitesurfers bij kwamen. Tegenwoordig is het zelfs in de winter nog druk."

Steeds meer concurrentie

Zij kitesurfschool heeft het druk, maar er is ook steeds meer concurrentie. Sinds een aantal jaar hebben kitesurfscholen geen vergunning meer nodig om op een kitespot te staan. Daardoor komen er nu bijvoorbeeld veel Duitsers naar de Friese stranden om vanuit een busje les te geven. De Friese kitesurfspots staan bekend als de mooiste van heel Noord-Europa. Maar zo voelt niemand zich meer echt verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de veiligheid op de stranden.
Koen van Bolhuis stiet te praten mei twa kursisten © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Wel is de sport een stuk veiliger geworden sinds de beginjaren. Toen kwam de sport vooral in het nieuws wanneer er ernstige ongelukken gebeurden. De kites hadden maar één stand en dat was 'gaan'. Als de wind onder de kite kwam, was het lastig om af te remmen. Tegenwoordig zijn de kites compleet bestuurbaar en kun je zelf bepalen hoe hard je wil gaan. Als er dan toch iets gebeurt, zijn er nog twee veiligheidsmechanismes ingebouwd die alle kracht van de vlieger afhaalt.
Drokte op it wetter by Mirns © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Maar met steeds meer kitesurfers is de kans op ongelukken toch weer groter geworden. Vooral op het strand, waar mensen op en van hun bord stappen, is de kans op botsingen soms groot. Kiters kunnen in Fryslân ook niet zomaar een rustiger plek opzoeken, want dat is verboden.
"Kitesurfen in Nederland is verboden, tenzij het op een plek is toegestaan. In andere landen om ons heen is het eigenlijk precies omgekeerd: Je mag overal kitesurfen, tenzij het een verboden gebied is", legt Marco Boersma van Kite Club Friesland út. "De kitezone wordt begrensd door gele boeien en daarbinnen moeten wij verblijven. Die locaties zijn in de jaren niet groter geworden. We moeten dezelfde ruimte met meer mensen delen. Dat levert spanningen op."

Gesprekspartner

Boersma richtte in 2016 met andere kiters Kite Club Friesland op, om gesprekspartner te kunnen zijn van gemeentes en de provincie, om te kijken naar oplossingen. Boersma kitesurft ook al sinds de beginjaren, maar hij geeft toe dat hij op drukke dagen niet zo veel meer op het water te vinden is. Daar wil hij de beginners echter absoluut niet de schuld van geven. Liever zoekt hij naar oplossingen om meer plek te creëren voor watersporters.
Kites op it gers by it strân fan Mirns © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De beste oplossing is volgens Boersma het uitbreiden van bestaande kiteplekken en het openstellen van meer andere plekken voor de sport: "Dan moet je denken aan plekken aan het Tjeukemeer, of bijvoorbeeld Laaksum. Daarvoor zijn we nu in gesprek met de provincie."

De Spelen van 2024

Van Bolhuis ziet ook graag dat er meer plekke bij komen, omdat het volgens hem anders niet goedkomt: "Er moet beter naar gekeken worden hoeveel scholen op één plek les mogen geven. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij zo meteen worden weggestuurd, omdat het te druk wordt. Daarom pleiten wij ervoor om meer spots te openen."
En dat moet ook snel zijn, want in 2024 staat de sport voor het eerst op de Olympische Spelen. Boersma: "Dat betekent dat de sport nog meer aantrekkingskracht zal krijgen. Dat duurt nog even, maar dat betekent wel dat we nu moeten kijken naar de oplossingen. Als we daarop wachten, liggen hier over vier jaar duizend kites."