Archeoloog Robbert Velt vindt gouden fibula

De Leeuwarder archeoloog Robbert Velt heeft zondag een zilveren fibula gevonden. Naar eigen zeggen is de fibula groot en kan deze worden vergeleken met verschillende koningsfibula's die eerder in Fryslân zijn gevonden, zoals die van Wijnaldum of Hegebeintum. Het betreft een speld uit de tweede helft van de zesde of zevende eeuw.
gouden fibula
"Aan het bijkomen van de vondst van mijn leven", schrijft Robbert Velt op zijn Facebookpagina. "Een gigantisch grote fibula (mantelspeld). Hij kan worden vergeleken met verschillende koningsfibula's die hier ooit in Friesland zijn gevonden. De fibula is van zilver en hij is verguld. Er ontbreken nog een paar kleine stukjes. Die proberen wij dan ook nog te vinden."
De fibula is versierd met het bekende vlechtpatroon en aan het uiteinde staan twee raven. De vondst komt volgens Velt uit de tweede helft van de zesde of zevende eeuw.
Sulveren fibula nei't dy skjinmakke is © Robbert Velt
Waar Velt de zilveren fibula precies in Fryslân heeft gevonden wil hij nog niet bekend maken, omdat hij de ontbrekende stukjes van de fibula graag ook nog wil vinden. "Ik heb de vondst afgespoeld en er verder niets aan gedaan. De fibula zal worden gereinigd en gerestaureerd door Paulien Kaan, restaurateur van het Fries Museum."
Sulveren fibula fûn yn in stik greide © Robbert Velt
Wat er precies op de fibula staat afgebeeld moet nog nader worden onderzocht. Velt schrijft zelf: "Is het Mero (Merovingische tijd, vijfde tot achtste eeuw na Christus, redactie)? Of toch Vikings? Op het uiteinde staan twee raven, dit zou heel goed Wodan kunnen zijn. Friesland is een topstuk rijker!" Velt is momenteel in gesprek met het Fries Museum of zij de fibula in hun collectie kunnen opnemen.
Sulveren fibula © Robbert Velt
Archeoloog Robbert Velt over de fibula