Jouster Muzikant Jan Vermaning benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau

De Jouster muzikant en dirigent Jan Vermaning verwachtte vrijdagochtend niet een telefoontje van burgemeester Fred Veenstra. Vermaning was aan het zweten op zijn hometrainer, toen er onverwacht werd aangebeld. Die wilden hem waarschuwen om vooral de telefoon op te nemen.
Jouster Jan Vermaning beneamd ta offisier yn 'e oarder fan Oranje Nassau
Als burgemeester Veenstra hem via de telefoon feliciteert met zijn benoeming tot officier in de orde van Oranje-Nassau is Vermaning er even af. "Maar dat heb ik helemaal niet verdiend", is zijn eerste reactie. "Als je kijkt hoe hard de mensen in de zorg werken, die verdienen een lintje."
Jan Vermaning wurdt thús ferrast troch famylje © Omrop Fryslân
Maar zijn eigen dochters en schoonzoon zitten in het complot en zijn het niet met hem eens. Met alles dat Vermaning uit de weg heeft gezet op het gebied van de muziek en het herdenken van de oorlog, vinden zij de onderscheiding meer dan verdiend. Veenstra doet het hem aan tijd om Vermaning te wijzen op zijn verschillende vrijwilligersfuncties en op het mooie dossier met aanbevelingsbrieven dat er ligt.
Het laat Vermaning niet onverschillig. "Ik ben grootgebracht met het idee dat je je hoort in te zetten voor de gemeenschap. Het lintje dat ik nu krijg is eigenlijk ook voor mijn vader en moeder en dat vind ik een mooi idee."

Herdenkingsconcert

De liefde van Vermaning voor de muziek en zijn grote belangstelling voor de oorlog kwamen bij elkaar in het herdenkingsconcert 'Er reed een trein naar Sobibor', een bijzondere samenwerking tussen Sobibor-overlevende Jules Schelvis, Jan Vermaning en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het concert werd tussen 2013 en 2015 twaalf keer opgevoerd in Nederland, Duitsland en Polen en maakte op de aanwezigen veel indruk.
De internationale impact van dat project heeft er tot bijgedragen dat Vermaning nu benoemd is tot officier in de orde van Oranje Nassau, denkt ook de Jouster zelf. "Het is één van de mooiste projecten die ik ooit heb gedaan, maar zeker niet de verdienste van één man. De onderscheiding die ik nu krijg is eigenlijk ook een beetje voor alle anderen die aan dat concert hebben meegewerkt."
Offisier Jan Vermaning mei famylje en freonen op it gersfjild foar syn hûs © Omrop Fryslân
De telefonische onderscheiding loopt uit op een fleurige 'koffiedrinkerij' op het grasveld voor Vermaning zijn huis, waarbij de Jouster door verschillende buren en voorbijgangers wordt gefeliciteerd. Het idee van de onderscheiding begint daarbij langzaam te bezakken.
Dat allemaal zonder de bijhorende versiersels op het borst. Burgemeester Veenstra zal die na verloop van tijd opspelden, zodra de coronamaatregelen zoiets toelaten.
Jouster muzikant en dirigent Jan Vermaning koninklijk onderscheiden