Rustig in de tuin werken kan nu Frisian Flag niet doorgaat

In alle rust werken in de tuin, of koffiedrinken en tegelijk een praatje maken. In deze periode zou dat aan het begin van de ochtend en middag in Marsum, Jelsum en Koarnjum bijna onmogelijk zijn. Maar nu de internationale vliegoefening Frisian Flag niet doorgaat, is de rust wedergekeerd in de dorpen.
Frisian Flag
Eind maart en begin april betekent ieder jaar topdrukte op de vliegbasis Leeuwarden. Dan wordt daar de grote internationale oefening Frisian Flag georganiseerd. Het betekent dat er dagelijks zo'n 100 starts en landingen zijn. De oefening is vanwege de coronacrisis afgelast. In de omliggende dorpen zijn ze er blij mee, zo zegt Geert Verf van dorpsbelang Marsum: "Ja, het is heerlijk. Laatst zei iemand al tegen mij dat hij met dit mooie weer nu heerlijk in de tuin koffie kan drinken. Dat kan normaal wanneer de oefening loopt niet."

Impact op training vliegers

Het is niet dat er nu niet wordt gevlogen. Iedere dag wordt geoefend met de F-16's en de F-35's, zegt Henk Doorten, commandant van de vliegbasis: "We moeten geoefend blijven. We hebben ons trainingsprogramma wel flink aangepast. We werken op de basis ook in shifts, zodat we daar goed afstand kunnen bewaren." Volgens hem is het erg belangrijk dat de vliegers goed getraind blijven.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
De oefening Frisian Flag is van groot belang voor de training van de vliegers. "Die oefening is erg belangrijk en dat deel valt nu weg. Dat heeft impact op de getraindheid van de vliegers. Eenmalig zo'n oefening missen, valt op te vangen, maar houdt dit langer aan dan heeft dit steeds verdere gevolgen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Oefenen met de Fransen

Er wordt toch nog internationaal geoefend. Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle dat zou meedoen aan Frisian Flag is wel gewoon gekomen. Het geeft de Nederlanders de kans om te oefenen met de Fransen en onder anderen ook de Duitsers. Doorten: "Het is wel een ander trainingsprogramma. We hebben 'm wel afgestemd op Frisian Flag, alleen met een alternatief scenario. Zo proberen we er als landen samen een zo hoog mogelijk rendement uit te halen."
Doorten denkt niet dat er dit jaar nog een grote internationale oefening wordt gehouden op Leeuwarden. "Zeker niet een soort van mini-Frisian Flag." Daar gaat veel tijd en voorbereiding in zitten. Het hangt er volgens hem helemaal vanaf hoelang deze situatie blijft aanhouden. Doorten: "Is dat lang dan gaan we aan het einde van het jaar ons oefenprogramma niet opvoeren. Is het wat korter dan gaan we kijken naar wat de 'schade' is aan de achterstand in trainingsarbeid."

Beetje jammer

Alhoewel Verf geniet van de rust in het dorp, vindt hij het aan de andere kant ook wel weer jammer: "Dit jaar deed dus dat vliegdekchip mee. Dat was voor ons en de commissie-geluidshinder nu juist een mooie aanleiding om te zien of je zo'n oefening niet alleen vanaf Leeuwarden kunt organiseren. Want naast de Fransen op zee zouden er ook Amerikanen meedoen, die vanuit Engeland vliegen. Wij hadden graag gekeken wat het effect was. Want, in die 14 dagen 2.000 starts zo ongeveer, dat is echt veel."