Stem op de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog

Het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) heeft een landelijk project om de Tweede Wereldoorlog in 100 foto's te laten zien. Elke provincie levert daar materiaal voor aan. Het Friese publiek kan vanaf nu stemmen op een selectie die onder andere gemaakt is door Tresoar.
De oarloch yn 50 foto's
Commissaris van de Koning Arno Brok presenteerde maandag zijn fotokeuze. Hij heeft veel gevoel bij de foto. "Op deze foto kwam het iconische beeld van onze Aldhou versus de oorlog bij elkaar," vertelt Brok. "Dat we ook in onze hoofdstad oorlog hadden, die twee facetten, kwamen bij elkaar en dat roept voor mij het beeld op dat het dichtbij is."
Brok waarschuwt dan ook dat wij niet te gemakkelijk moeten denken over de vrede die wij kennen. "Oorlog is altijd dichtbij. We kunnen nu wel zeggen en denken dat het 74 jaar geleden is dat het niet opnieuw gebeurt, maar het kan zo weer anders zijn."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Nog foto's gezocht

Tresoar heeft al 140 foto's uitgezocht, maar kan nog steeds nieuwe foto's gebruiken. "Wij hebben ze ingedeeld in categorieën," zegt Johan Steendam van Tresoar. "Maar van een hebben wij nog niet voldoende." Steendam heeft het over de categorie 'onderduik en vervolg van Joden, Sinti en andersdenkenden.' Voor die categorie zoeken wij nog foto's. Dat is natuurlijk een lastig onderwerp, want die mensen waren dus meestal niet te zien omdat zij ondergedoken zaten. Maar toch kunnen er foto's zijn van razzia's of iets anders. Stuur het ons dan vooral nog op."
Johan Steendam fan Tresoar hat in oprop..
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Op 15 januari worden de 25 foto's met de meeste stemmen in het provinciehuis tentoongesteld.
Op 31 maart 2020 worden de landelijk uitgekozen 100 foto's bekend gemaakt.
Mensen kunnen stemmen via deze link.