Zaak-Marianne Vaatstra: van 1999 tot 2019

Exact twintig jaar geleden, op 1 mei 1999, is de 16-jarige Marianne Vaatstra uit de Westereen dood gevonden in een weiland in Veenklooster. Met grote verslagenheid bij de familie, vrienden en dorpsgenoten ten gevolge. Een vastlopend onderzoek, dreiging richting het AZC en complottheorieën. Het is een zaak die - zelfs nu de dader is gevonden - blijft leven.
© Omrop Fryslân

Zaterdag 30 april 1999

In de nacht van 30 april op 1 mei 1999 wordt de 16-jarige Marianne Vaatstra dood gevonden in een weiland bij Veenklooster. Ze is verkracht en vermoord. Op haar lichaam wordt DNA van de dader aangetroffen.
1 maaie 1999

Stille tocht, mei 1999

De Westereen steunt de familie en organiseert een stille tocht. Vijftien- tot twintigduizend komen hier op af. Vanuit alle windstreken komen mensen om hun verdriet te uiten en met de familie en naaste vrienden van Marianne mee te leven.
Stille tocht

Onrust rondom AZC, mei 1999

Al snel wordt gedacht dat de dader in het asielzoekerscentrum van Kollum moet worden gezocht. Dit zorgt voor veel onrust.
Spanning AZC

Protestdemonstratie, oktober 1999

Bij een informatiebijeenkomst in de Kollumer Sporthal, waar over een nieuw AZC wordt gesproken, krijgt burgemeester Piet Visser de volle laag van ontevreden burgers, die vinden dat de link tussen de zaak van Marianne Vaatstra en het asielzoekerscentrum niet goed genoeg wordt onderzocht.
Protestaksje

Politieonderzoek loopt vast, juni 2001

De politie begint met onderzoek naar de moord op Marianne. Er wordt een handvol verdachten aangehouden, maar na DNA-testen staan ze allemaal weer op vrije voeten. In de documentaire Een nacht van 800 dagen blikt documentairemaker Geard van der Veer met een aantal rechercheurs en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie terug.
Plysje ûndersyk

DNA onderzoek, september 2012

De dader is nog steeds niet gevonden. Al snel wordt geroepen om een grootschalig DNA-onderzoek in Veenklooster en omgeving. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft zich in de zaak vastgebeten en probeert zelfs via de rechter het DNA-onderzoek af te dwingen. Op 6 september 2012 komt er licht aan het einde van de tunnel: het grootschalige DNA-onderzoek onder 8080 mannen uit de omgeving van de Westereen is een feit. Het komt er.
DNA undersyk

Jasper S. november 2012

Twee maanden later, op 19 november 2012, maakt het Openbaar Ministerie bekend dat er een man uit Oudwoude is opgepakt voor de moord op Marianne Vaatstra. Jasper S. werd twee weken eerder opgepakt na een 100% DNA-match met materiaal dat op het lichaam van Marianne is gevonden. S. komt voor en bekend. Hij wordt veroordeeld tot 18 jaar celstraf.
Jasper S

Complottheorieën, juni 2014

Hoewel Jasper S. is opgepakt, blijven de complottheorieën over de moord op Marianne. In een boek, van Wim Dankbaar en Hans Maurits, wordt gesteld dat Jasper S. niet verantwoordelijk is voor de moord op Marianne Vaatstra. De familie Vaatstra heeft echter aangegeven dat de zaak met de veroordeleing van S. voor hun klaar is. Ze willen rusten.
Komplottheorie Wim Dankbaar
Verslaggever Auke Zeldenrust en schrijver van 'De Westereener' Johannes van Kammen vertellen woensdagavond in Fryslân Hjoed over de impact die deze zaak heeft gehad op De Westereen.