Werk aan anderhalve kilometer nieuwe kaden in Terherne ligt op schema

De provincie Fryslân investeert 800.000 euro in het opknappen van de kaden van de Nije Sânsleat in Terhorne. De bestaande houten damwanden worden na ruim veertig jaar vervangen door stalen wanden. Die moeten vijftig tot honderd jaar meegaan. Daarnaast worden er natuurvriendelijke kaden aangelegd.
Wurk oan oardel kilometer nije kaden yn Terherne leit op skema
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Aannemer Knol Akkrum is al begonnen met het werk, dat in mei klaar moet zijn. Jeroen Tingen van Knol legt uit wat er precies gebeurt. "We moeten van tevoren precies weten waar de buizen liggen voor stroom, gas en water. Als we iets raken, heb je meteen problemen. De stalen damwanden zetten we voor het hout, waarna we dat verwijderen. Het is een tracee van anderhalve kilometer, dus dit is een project van een redelijk grote omvang."
Verslaggever Bauke Deelstra praat met Jeroen Tingen
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Aannemer Knol Akkrum heeft inmiddels de nodige ervaring met dit soort werkzaamheden. Johannes Poepjes is kraanmachinist en werkt al jaren bij Knol. Toch was het werk de afgelopen dagen lastig, geeft hij toe. "De harde wind is funest voor ons werk. We moeten heel precies werken; het materiaal is 8 meter lang en anderhalve meter hoog. Als de wind dat te pakken krijgt, dan ben je de controle kwijt."
Johannes Poepjes is kraanmachinist
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra