Al 8070 dagen zonder Elfstedentocht... reden voor een boek

8.070 dagen zonder Elfstedentocht... Als de 'Tocht der tochten' niet voor 8 februari dit jaar wordt verreden, is de periode tussen twee Elfstedentochten in nog nooit zo lang geweest. Dat was inspiratie voor het boek 8070 Dagen - Wachten op de Elfstedentocht van sporthistoricus Jurryt van de Vooren.
8070 dagen gjin Alvestêdetocht
Op 4 januari 1997 werd de laatste Elfstedentocht verreden. Het is dus al 22 jaar geleden, dat Henk Angenent en Klasina Seinstra die tocht wonnen. Nu, 22 jaar later, is het eerste exemplaar van het nieuw verschenen boek, 8070 Dagen - Wachten op de Elfstedentocht, voor hen.

Traditie

"Het boek verhaalt de verteltraditie van het Friese schaatsen en de Elfstedentocht, dat van generatie op generatie werd beleefd en doorverteld", legt schrijver Jurryt van de Vooren uit. "Iedereen schreef over zijn belevenissen tijdens de tocht, maar die traditie lijkt vergeten. In het boek zie je lijnen door de geschiedenis."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries

Spiegel van de tijd

"In 1917 werd de tocht voor het eerst op film vastgelegd, in 1933 was de tocht op radio te horen, in 1954 was de tocht op televisie te zien, in 1963 was de tocht voor het eerst live op televisie te zien en in 1985 kon men de tocht van de eerste tot en met de laatste seconde live op televisie volgen. Elke tocht is zo dus spiegel van zijn eigen tijd. Als er nu een tocht zou komen, wordt daarvan verslag gedaan op sociale media via Twitter en Facebook. Dan kun je de tocht dus per seconde vertellen. Persoonlijke verhalen horen bij de Elfstedentocht."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Willem de Vries praat met de schrijver van het boek
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Willem de Vries spreekt met Wiebe Wieling , voorzitter van vereniging de Friesche Elf Steden
Bij de presentatie waren ook de 88-jarige Reinier Paping, Elfstedenwinnaar van 1963, en Wiebe Wieling, voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden aanwezig. : 8.070 is best een groot getal. Als je het ziet staan, denk je wel: verrek, dat zijn wel veel dagen", zegt Wieling. "En als je ziet hoeveel mensen aan de tocht meededen, hoeveel verhalen zijn er dan wel niet te vertellen?"
Wieling heeft zelf ook mooi verhalen. "De tocht van 1986 heb ik met mijn vrouw geschaatst. Om dat samen te doen, samen het donker in te gaan, is een prachtige belevenis geweest!"
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Henk Angenent nam het eerste boek in ontvangst
"Het boek geeft wel aan wat voor impact een Elfstedentocht heeft, ondanks dat-ie zo weinig is gereden. Dat laat zien dat het iets heel bijzonders is", vertelt voormalig winnaar Henk Angenent. "Als ik kijk naar wat ik tot nu toe van het boek gelezen heb, zitten er hele mooie en interessante verhalen in."
Nu zouden marathonschaatsers minder vertrouwen op weermodellen en anderen naar voorspellingen kijken. Angenent: "Mijn gevoel zegt dat we 'm ergens tussen 2022 en 2025 gaan rijden. Het is nog even geduld hebben, maar ik hoop echt dat-ie gereden gaat worden."
Het boek is dinsdag gepresenteerd in het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen en is verschenen bij uitgeverij Edicola Publishing.