Kranslegging in Dokkum voor doodgeschoten gevangenen 1945

Bij de jaarlijkse herdenking in Dokkum werden vrijdag de twintig gevangen herdacht die op 22 januari 1945 door de Duitsers zijn omgebracht. Het is 71 jaar geleden dat de gevangen werden doodgeschoten aan de Woudweg in Dokkum. Evenals vorig jaar deden dit jaar ook leerlingen van het Dockinga College mee aan de herdenking. Twee leerlingen legden een krans bij het monument.
Directeur Marcel Klaverkamp van het Dockinga College vindt het belangrijk dat de leerlingen hun respect tonen voor de gebeurtenissen van toen.
"Elk jaar is het weer een speciaal moment en ook al is het al lang geleden, dit mogen wij niet vergeten", zegt de directeur. Veel leerlingen van de school zijn nauw betrokken. Zo werd er muziek gemaakt door de scholieren als eerbetoon aan de gevangenen. "Met alles wat er nu over IS in het nieuws is, begrijp ik hoe erg dit was, ook al is het al zolang geleden", zo zegt Wesley, een van de leerlingen die vrijdagmorgen een krans legden bij het monument.
De twintig slachtoffers kwamen uit de gevangenissen van Leeuwarden en Groningen. Ze werden doodgeschoten als wraak op een aanslag door het verzet bij De Falom. Daarbij kwamen twee Duitse soldaten om het leven.