Boksicoon Piet Rozendaal schittert in landelijke kerstreclame: "Verhaal gaat over mijzelf"

Piet Rozendaal
Piet Rozendaal © Omrop Fryslân
Friese bokslegende Piet Rozendaal schittert in de nieuwe kerstreclame van Albert Heijn. Vier dagen lang verruilde hij zijn vertrouwde ring voor filmlocaties en camera's. Hij had de tijd van z'n leven: "Piet de filmster.. Dat zoiets nog voorbijkomt op mijn leeftijd."
En ineens vond Piet Rozendaal (79) uit Leeuwarden zich terug op de set van Albert Heijn. De bekende bokstrainer vertolkte er de hoofdrol in een teerhartige kerstreclame. Het aanboren van verborgen acteertalenten was niet nodig. Het verhaal van de tv-spot vertoont namelijk grote paralellen met zijn eigen leven, en dus kon Piet gewoon Piet spelen. "Ja, dat riep de nodige emoties op." Hieronder vijf vragen over zijn tv-avontuur.

1. Hoe zijn ze voor deze reclame bij Piet Rozendaal uitgekomen?

"Bijzonder hè? Dat komt vooral door Jan Willem Hofma, een acteur die bij ons in de sportschool traint. Hij kwam naar me toe en vertelde dat er een kerstreclame wordt gemaakt. Ze zochten een fitte bokstrainer van tussen de 65 en 85 jaar. Hij vertelde me dat ik geknipt was voor de rol, want het was praktisch mijn eigen levensverhaal dat werd verteld.
De regisseur vertelde dat er nog een paar gegadigden waren, maar hij was er al snel uit. 'Jij wordt het'.
Piet Rozendaal
Toen heb ik contact gezocht en hoorde ik dat ik langs kon komen. Dus hup, andere kleren aan en op naar Amsterdam. Daar vertelde ik mijn verhaal en speelde ik een paar stukjes. De regisseur vertelde dat er nog een paar gegadigden waren, maar hij was er al snel uit. 'Jij wordt het', zei hij."

2. Waarom lijkt het verhaal in de reclame zo op die van uzelf?

"Ten eerste speel ik een bokstrainer die met zijn leerlingen omgaat alsof het zijn eigen kinderen zijn. Dat is bij mij in het echt ook zo. Daarnaast is de hoofdrolspeler het contact met zijn dochter wat kwijtgeraakt. Met een smoesje lokken leerlingen hem naar de sportschool. Daar verrassen ze hem met een kerstdiner, waar ze ook zijn dochter hebben uitgenodigd.
Farshid Bos (links) en Piet Rozendaal
Piet Rozendaal, met Farshid Bos, een van zijn leerlingen © Johanneke Dijkstra
Ook bij mij is het contact met familie niet altijd even goed geweest. Ik heb ze regelmatig teleurgesteld met m'n streken. Ik ging met de verkeerde mensen om en maakte verkeerde keuzes. Daar schaamde ik me wel eens voor.
Mijn relaties liepen ook niet bepaald vlekkeloos. Ik had een antiekzaak, 'Piet Antiek'. Daarvoor ging ik vaak de grens over. Polen, Engeland, Frankrijk, noem maar op. Het is ook niet voor niks dat ik twee keer ben gescheiden. Ik was altijd weg.
Na de scheiding ging mijn dochter Melissa met haar moeder mee. Ik heb haar toen een tijdje niet meer gezien. Later is het contact gelukkig weer hersteld. In de reclame speelde ik dus mijzelf. Je kunt begrijpen dat dit bij mij wat emoties opriep."

3. Hoe was het om op de set te zijn?

"Prachtig, iedereen was hartstikke aardig. Er kwam telkens wel iemand langs om te vragen of ik iets nodig had. En als we klaar waren, kon ik overnachten in een lux hotel in de stad.
Het duurde namelijk vier dagen voordat alles erop stond. Zo'n reclame wordt in kleine stukjes opgenomen. Er waren wel zestig mensen voor aan het werk.
Ik heb dat stukje denk ik wel twintig keer over moeten doen, hield er bijna een hernia aan over, haha.
Piet Rozendaal
Veel tekst had ik niet, dus thuis voor de spiegel oefenen was niet nodig. En als er iets fout ging, dan werd ik wel gecorrigeerd. Voor één scene had trouwens wat meer tijd nodig. Ik zit dan in een stoel, word opgebeld, en reageer met: 'Wat zeg je? ingebroken?!'. En dan sta ik snel op. Ik heb dat denk ik wel twintig keer over moeten doen, hield er bijna een hernia aan over, haha.
Maar ik heb van elke minuut genoten. Het was de krent in de pap, deze reclame. Dat zoiets nog voorbijkomt op mijn leeftijd. Ik ben echt zo trots als een pauw."

4. Heb je meteen rondverteld dat je op tv kwam?

"Dat was niet nodig. Soms zet ik mijn telefoon zelfs even uit, want ik word van alle kanten gebeld. Zelfs iemand van de lagere school. Die belde me omdat ie zich afvroeg wat ik in vredesnaam op tv deed. Of je hebt mensen die vragen of ik die man van tv ben. En dan willen ze met me op de foto.
Tja, Piet de filmster.. Eerst was ik beroemd in Leeuwarden, en nu in Fryslân. Het is elke keer fantastisch als ie op tv is. Het geeft me kippenvel en een gevoel van euforie.
Piet Rozendaal
Piet Rozendaal © Omrop Fryslân
Maar m'n hart blijft natuurlijk bij het boksen. Binnenkort ga ik naar Rotterdam. Drie leerlingen van mij doen mee aan het Nederlands Kampioenschap. Daar draait het voor mij om. Ik ben dan ook blij dat ik met dit spotje de bokssport extra onder de aandacht kan brengen."

5. En nu financieel onafhankelijk?

"Het heeft een mooi extraatje opgeleverd. Ik zou er een autootje van kunnen kopen. Dat had ik trouwens nog kunnen verpesten door mijn mond voorbij te praten. Je tekent een contract waarin staat dat je niks over de reclame mag zeggen voordat hij op tv komt.
Als je dat wel doet, dan ben je de sjaak vanwege een flinke boete. Normaal kan ik moeilijk stil zijn, maar ik had daar nu geen enkele moeite mee, haha.
Of ik mijn boodschappen nu ook bij de Albert Heijn moet doen? Nee hoor. Ik ga nog steeds gewoon naar de Jumbo. Naja, behalve als het bier bij de Appie in de aanbieding is."