Drachtsters halen massaal schilderijen van de muur voor expositie Jan Planting

De muur met particuliere inbreng in Museum Dr8888. © Maurice Hamming

Een lege, verkleurde plek aan de muur, boven de bank of een kast. Voor vele mensen uit Drachten en omgeving zal hun woonkamer de komende maanden wat leger aanvoelen dan anders. Tientallen particulieren hebben namelijk hun schilderijen, gemaakt door de Drachtster schilder Jan Planting, uitgeleend aan Museum Dr8888.

Die particuliere inbreng is de afgelopen tijd gebundeld op een lange muur in het museum. Zo'n tachtig schilderijen van Planting zijn daar de komende maanden te zien, als onderdeel van de tentoonstelling 'Jan Planting, schilder'.

Jan Planting (1893-1955) legde vooral de natuur en zijn omgeving vast, meestal in en rondom zijn woonplaats Drachten. De schilder was zeer productief; hij maakte in totaal duizenden tekeningen en schilderijen. Toch bleef hij in de kunstwereld relatief onbekend.

"Heel toegankelijk"

Maar dat zoveel mensen ook tegenwoordig nog werken van de Drachtster schilder thuis hebben hangen, is bijzonder. "Ik denk dat zijn werk heel toegankelijk is", legt museumdirecteur Wybren Jorritsma uit. "Hij vertelt op een hele mooie manier het verhaal van Drachten."

De expositie in Museum Dr8888 werd afgelopen vrijdag geopend

Aan de muur in het museum hangen vooral veel landschappen. "Heel vaak kun je die locaties nog bekijken. Het is bekend voor mensen en het komt dicht bij de eigen omgeving. Daarom spreekt het mensen nog altijd aan", vertelt Jorritsma.

Een van die mensen is Joke Bosma. Zij en haar man brachten een schilderij van Smalle Ee in, een plaats net buiten Drachten. "Het hangt normaliter in ons huis, maar nu hier. Dus wij hebben thuis nu een hele kale plek", lacht Bosma.

"Cadeau gegeven"

Het schilderij is al een tijd in de familie. "De vader van mijn man werd 65. Toen hebben de kinderen hem toentertijd een Planting als cadeau gegeven. Het is bijzonder, nu je ziet wat hier allemaal hangt. Een hele verscheidenheid aan soorten en kleuren."

Omdat zo'n groot aantal particulieren werken heeft ingebracht, organiseert Museum Dr8888 in januari zelfs nog een tweede verzameldag. Die nieuwe collectie wordt daarna gewisseld en ook aan de muur gehangen, zodat ook dat werk nog kan worden bekeken.

De tentoonstelling 'Jan Planting, schilder' werd afgelopen vrijdagmiddag geopend in Museum Dr8888. In totaal zijn daar de komende tijd zo'n 150 werken van Planting te zien. De tentoonstelling loopt tot en met 31 maart volgend jaar. Naast het werk van Planting zijn ook kunstwerken van hedendaagse kunstenaars zoals Milly Betten, Elise van der Linden en Dirk Zegel te zien.

De opening van de tentoonstelling werd bijgewoond door vele familieleden van de schilder, bijvoorbeeld door kleinzoon en naamgenoot Jan Planting. "Het is een hele bijzondere dag en een mooie erkenning voor zijn werk en wat hij heeft nagelaten voor Drachten"

"De man leefde voor het schilderen"

Jan Planting heeft zijn opa zelf niet meegemaakt. "Hij overleed in 1955. Ik ben zelf van 1958, maar door verhalen van oma heb ik toch een goed beeld van hem gekregen. Wij mochten daar ook altijd tekenen en wij maakten ook wel werken van opa na. De man leefde voor het tekenen en voor het schilderen."

Een tekening-aquarel van Smalle Ee in 1950 © Museum Dr8888

De familie is erg blij dat zoveel werken nu een mooi plekje hebben gekregen in het museum, vindt Janna Mulder-Planting. Zij en haar man zijn speciaal uit Noorwegen teruggekomen voor de opening.

"Ik heb mijn opa nog net wel meegemaakt, maar ik was drie jaar toen hij overleed", volgens Mulder-Planting. "Ik heb geen herinneringen meer aan hem, maar het ging thuis altijd over schilderen."

'Jan met het boekje', zo staat Jan Planting in Drachten bekend © Archief Museum Dr8888

Hand in hand met de tentoonstelling maakt historische vereniging Smelne's Erfskip een boek over Jan Planting, met zijn levensverhaal en afbeelden van toen en nu. Het is de bedoeling dat het boek voor de kerstdagen klaar is.

Museum Dr8888 verwacht met de tentoonstelling de komende tijd veel bezoekers te trekken. "Vaak zien wij dat mensen ook van verder weg naar ons toe komen", volgens directeur Jorritsma. "Ik denk dat dit vooral veel mensen uit de eigen regio trekt. Planting leeft enorm bij de mensen."