In de rode brievenbus aan het einde van de Zuiderpier in Harlingen zit altijd post

© Omrop Fryslân, Klazina Hofstee

Helemaal aan het einde van de Zuiderpier in Harlingen staat een rode brievenbus met de naam 'Gedachten aan zee'. Drieënhalf jaar geleden is deze brievenbus hier neergezet met het idee dat mensen hun gedachten, gedichten, liefdesbrieven en tekeningen er kwijt kunnen.

Dat wordt massaal gedaan: zo'n 300 brieven worden er in een jaar gepost. Het idee van de rode brievenbus komt van Boukje Grandke. Het viel haar op dat mensen vaak naar het einde van de pier lopen en dan staan te staren en te mijmeren over de zee.

Ze kreeg het idee dat mensen die gedachten kunnen achterlaten op de pier in een rode brievenbus. Dat was het begin van 'Gedachten aan Zee'.

De rode brievenbus "Gedachten aan Zee" © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee

Het was meteen een groot succes. Er zit altijd post in de brievenbus. En dat varieert van een paar korte zinnen op de achterkant van een bootkaartje tot prachtige tekeningen. Vaak uiten de schrijvers zowel hun blijdschap als hun verdriet.

Zo schrijft een meisje dat ze blij is dat ze weer naar opa en oma in Harlingen op bezoek kan. "Als ik uitkijk over de zee ben ik heel blij, want dan ben ik bij mijn opa en oma. I love Harlingen."

Anonieme briefschrijver

Je was een rots in de branding
En koerste dwars door zee
Je trotseerde storm en golven
Alleen had je de wind niet mee

Mis je! XXX

Momenteel wordt de brievenbus elke week geleegd door een klein groepje vrijwilligers: Dickey Salverda, Peter Visser en Lorette Dorreboom. Boukje Grandke is tegenwoordig wat minder betrokken bij de brievenbus. Ze woont nu in Leeuwarden.

Volgens Peter Visser zorgt de plek voor een grote aanvoer van post. "De zee is ergens een grens, maar de zee is ook een verbinding tussen iets. Dat is het mooie, dus er komen daar een heleboel gedachten los."

Brieven uit de rode brievenbus "Gedachten aan Zee" © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee

In november wordt de brievenbus altijd weggehaald van de pier. In verband met het stormseizoen kan de bus in de winter niet op de pier staan. Afgelopen winter vond de rode brievenbus daarom een tijdelijk plekje bij het Brouwdok aan de Nieuwe Willemskade.

Het is nog niet duidelijk of dat dit jaar weer gebeurt. "Het is weersgevoelig", vertelt Dickey Salverda. "In de winter wordt de post nat door de regen. Dat kun je niet meer repareren, dat is gewoon heel erg jammer."

Terug naar het vaste plekje

In april wordt de brievenbus teruggebracht naar zijn vaste plekje, aan het einde van de Zuiderpier.

Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.