Ferry de Haan over kritiek op Kees van Wonderen: "Ik snap het, maar het is wel vroeg"

Ferry de Haan en Kees van Wonderen © Orange Pictures
"Keessie rot op" en "Schaam je kapot". Dat was zaterdagavond te horen in het Abe Lenstra Stadion. Een gedeelte van het publiek keerde zich tegen Heerenveen-trainer Kees van Wonderen. Directeur Ferry de Haan staat achter Van Wonderen. "Ik zie geen redenen om daar aan te twijfelen."
Heerenveen verloor zaterdag met 3-0 van Excelsior. Na de vierde nederlaag op rij stond een groep van zo'n dertig tot veertig mensen bij de hoofdingang. Volgens De Haan bleef het rustig. "Het was niet onrustig of intimiderend. Ik snap de emotie ook wel. Ik heb ze te woord gestaan en een en ander uitgelegd."
Het bleef ook bij een gesprek. "Geen taferelen zoals in Amsterdam zondag. Wij zijn ook niet tevreden met het spel. Dat heb ik ook uitgelegd. En dat was het."
© Orange Pictures
Heerenveen won dit seizoen de eerste twee wedstrijden, maar daarna volgden vier nederlagen. De ploeg staat nu twaalfde, met zes punten uit zes wedstrijden. Het spel was tegen Go Ahead Eagles (3-2) en Feyenoord (6-1) al erg slecht. Tegen Excelsior was het zaterdag niet veel beter.
"Laat ik vooropstellen, dat wij ook balen. Wij zien ook dat het niet goed gaat. Daarover zijn we in gesprek. Met iedereen binnen de club."

Vertrouwen in Van Wonderen

Natuurlijk volgt dan de vraag of de bestuurder nog wel vertrouwen heeft in de trainer. "Ik snap die vraag. Al moet ik ook wel eens zuchten als ik zulke vragen hoor. Maar wij hebben geen argumenten om te twijfelen aan Kees."
Volgens De Haan zijn er ook wel wat argumenten te geven waarom het spel minder is.
"Haye is geschorst geweest, Wålemark is nog niet wedstrijdfit en Van Beek komt net terug van een lange blessure. Bovendien zijn er een aantal nieuwe spelers, die we moeten inpassen. Jongens als Hall, Brouwers en Nicolaescu zijn er nog niet zo lang. En een jongen als Webster krijgt dan ook nog eens een rode kaart."
Na vier nederlagen is het echt niet zo dat Kees er ineens niks meer van kan.
Algemeen directeur Ferry de Haan
De Haan verbaast zich niet over de vragen die worden gesteld over de trainer en de kritiek die er komt. Het heeft hem wel verbaasd dat die kritiek nu al komt. "Ik vind het wel vroeg. Na vier nederlagen is het echt niet zo dat Kees er ineens niks meer van kan."
Hij wijst daarmee ook op vorig seizoen. "Vorig seizoen zijn we achtste geworden met goed voetbal. Nu verliezen we vier keer en komt er kritiek. Ik snap wel dat het gebeurt en nogmaals: wij zijn ook niet blij met het spel. Maar ik vind wel dat de kritiek vroeg komt. Het is wel heel snel."

Lastig schema

Heerenveen speelt de komende wedstrijden tegen FC Twente, NEC en AZ. Dat is geen eenvoudig programma. Wat als Heerenveen na deze wedstrijden met lege handen staan?
"Wij sluiten ons niet voor dit pittige schema. Maar om nou te zeggen: na drie nederlagen gaat Kees er uit, nee. Het is vooral ook belangrijk dat we zien dat er ontwikkeling in het team zit. Als we straks verliezen van Twente, maar we zien wel dat we zelf heel veel kansen krijgen of goed spelen, dan is dat ook weer heel anders dan dat we weggespeeld worden."