Nieuwe Cambuurmiddenvelder Fedde de Jong: "Ik ben meer een moderne nummer tien"

Fedde de Jong in de oefenwedstrijd tegen SSV Jeddeloh © Dijks Fotografie
Fedde de Jong heeft zijn debuut gemaakt voor SC Cambuur. De aanvallende middenvelder is overgekomen van Jong AZ en omschrijft zich als een moderne nummer tien. Hij is naar Cambuur gekomen om wedstrijden te spelen: "Ik wil op deze leeftijd gewoon elke week spelen."
Om te beginnen even over z'n voornaam: Fedde. Dat klinkt nogal Fries. "Dat hoor ik vaker, ja." Maar met Fryslân hebben hij en zijn ouders verder niets. "Helaas kom ik niet uit Fryslân. En ik heb geen Friese familie of zo. Mijn ouders vonden het gewoon een mooie naam. Ik ben een geboren en getogen Noord-Hollander."

Type voetballer

De Jong is twintig jaar en speelde tot nu toe 78 wedstrijden voor Jong AZ in de eerste divisie. Daarin scoorde hij acht keer en gaf hij acht assists. Bovendien speelde hij een keer mee in de Conference League. In die wedstrijd scoorde hij de 0-4 tegen Tuzla City in Bosnië-Herzegovina.
Hij deed ook twee keer mee in de eredivisie, twee keer als rechtsback. Maar een verdediger? Nee, dat is hij niet. "Aanvallende middenvelder, dat is mijn positie. Ik heb veel loopvermogen. Ik kan veel diepgaan, maar tussen de linies heb ik veel techniek. En vanaf daar kan ik de aanvallers wegsturen. Ik hoop dit seizoen veel goals en assists te maken."
Cambuurtrainer Sjors Ultee kan wel meegaan in die omschrijving: "Hij heeft heel veel loopvermogen en heel veel techniek. Dat is wel een hele fijne combinatie. Meestal zijn technische spelers wat lui en zijn lopers vaak wat lomp. Maar hij heeft beide."
Fedde de Jong over waarom hij voor Cambuur heeft gekozen wat voor speler hij is
Cambuur speelt onder Ultee niet echt met een nummer tien achter de spits, maar meer met twee aanvallende middenvelders. Dat komt goed uit, want De Jong omschrijft zichzelf ook niet echt als een standaard nummer tien. "Als je de traditionele nummer tien hebt, zoals vroeger, dan ben ik dat niet. Maar als je kijkt naar de moderne nummer tien, met veel loopvermogen, wel. Maar ik ben wat minder een technische speler."

Waarom naar Cambuur?

Ultee is blij met de komst van De Jong naar Leeuwarden. "Er waren veel kapers op de kust. Het is een interessante speler. Hij heeft een goede opleiding gehad. En al prijzen gepakt bij AZ."
De Jong had bij Cambuur direct een goed gevoel. "Cambuur was er heel snel bij. Ze waren overtuigend. Ze wilden me echt hebben." Maar dat niet alleen: De Jong denkt ook dat hij Cambuur beter kan maken. "Ik wilde naar een ploeg die ik kan versterken."
Toch speelde hij dus drie keer in het eerste elftal van AZ. En met zijn twintig jaar is hij nog steeds een talent. Waarom wilde of kon hij niet bij AZ blijven? "Dat heeft vooral met de plannen van AZ te maken. Er zijn veel jongens bijgekomen en teruggekomen. Ik wil op deze leeftijd gewoon elke week spelen."
Ultee over Fedde de Jong: "Ik denk dat het rugnummer dat we hem hebben gegeven genoeg zegt"
Ultee heeft De Jong ook gekozen, omdat hij goed past in de manier waarop de trainer wil spelen. "Hij is een teamspeler en dat hebben we echt nodig bij Cambuur. We willen afjagen en drukzetten. Daar past hij goed bij."
En dat de kans op een basisplaats groot is, blijkt wel uit het rugnummer van De Jong, nummer 10. "Ik denk dat dat wel genoeg zegt over hoe we hem waarderen. Zonder daar te veel druk op te leggen."
De Jong is inmiddels verhuisd naar Leeuwarden en heeft het nu al naar z'n zin: "Ik ben goed ontvangen en ik heb een heel warm welkom gekregen. Met de supporters is het ook heel anders dan bij Jong AZ. Daar ben ik wel wat anders gewend. Hier leeft het veel meer. Dat vind ik alleen maar mooi."