Feanwatchers kijken terug op seizoen Heerenveen: "Al met al een mager zesje"

Arjen de Boer en Roelof de Vries kijken terug op het seizoen van sc Heerenveen © Omrop Fryslân
De doelstelling van sportclub Heerenveen was het behalen van de play-offs om Europees voetbal. Wat dat betreft was het seizoen geslaagd. Maar het voetbal was na de winterstop af en toe niet om aan te zien.
Hoe tevreden mag de club dan zijn? Heerenveenwatchers Arjen de Boer en Roelof de Vries kijken terug op het afgelopen seizoen en bespreken ook wat de grootste opdrachten zijn in aanloop naar het komende jaar.

Wat voor cijfer zou je Heerenveen dit seizoen geven?

"Ze hebben de doelstelling gehaald, maar ik vind dat ook een heel reële doelstelling", stelt De Boer. Als je ziet wie de concurrentie waren voor plek acht: Go Ahead Eagles, RKC en NEC. Die had je op voorhand ingedeeld bij de degradanten.
Verder is het publiek niet echt verwend met mooie wedstrijden. Er zat geen enkele keer een echte stunt bij. Van Wonderen wilde graag thuis een keer winnen van Ajax, PSV en Feyenoord, dat is niet gelukt. Maar ze winnen wel alle derby's en dat is ook wat waard. Al met al een mager seisje."
De Vries is net iets positiever: " Ik geef ze een 7. En dan denk ik, zoals Sydney van Hooijdonk ook zei in de Sportcast, dat er meer in zat. Maar ik vind dat je naar het totaalbeeld moet kijken. Met dit spelersmateriaal hadden ze misschien meer punten kunnen halen, maar gezien het budget is het een goed resultaat. Ik kan me wel ergeren aan journalisten die zeggen dat Heerenveen een slecht seizoen heeft gehad.
Een club als FC Groningen of Vitesse heeft meer budget, maar heeft een veel minder seizoen gehad. Ook clubs als FC Emmen, Fortuna Sittard of NEC hebben spelersbudgetten die vergelijkbaar zijn met Heerenveen. Over Emmen zeggen ze dan: 16e, logisch. Over Heerenveen zeggen ze dan: een wat teleurstellend seizoen. Dat vind ik niet de waarheid. Dat klopt niet."

Wie heeft het meeste indruk op je gemaakt?

"Je moet uiteraard Sahraoui zeggen, maar ik kies toch voor Noppert ", zegt De Vries. " Ook nu hij na zijn blessure terug is, maakt hij als keeper zoveel indruk op mij. Ik vind hem niet normaal goed. Als hij dit niveau vol houdt, kan hij minimaal naar een club als Ajax. Sterker nog, waarom halen die in vredesnaam Rulli, terwijl Noppert op te pikken is?"
Andries Noppert © Omrop Fryslân
De Boer is het eens met die keuze: "Omdat ik van tevoren niet heel hoge verwachtingen van hem had, zeg ik ook Andries Noppert. Zijn verhaal leest als een stripverhaal van "Appie Happie ". Noppert heeft zich in één seizoen ontwikkeld als het uithangbord van de club. Hij spreekt de taal, is nuchter en hij keept ook nog eens fantastisch. Hij heeft het WK gespeeld, in de kwartfinale tegen Messi en vorig jaar speelde hij nog bij Go Ahead Eagles. Als je het zo zegt, is het bijna niet te geloven."

Wat was de grote teleurstelling dit seizoen?

"De wisselvalligheid", zegt De Boer. "Dat valt me echt tegen. De ploeg wisselt hoge pieken binnen 90 minuten moeiteloos af met diepe dalen. De eerste helft fantastisch, de tweede helft is er niets meer van over."
"Voor mij is dat Rami Al Hajj ", zegt De Vries. " Dat komt ook door mijn verwachtingen. Ik vind het een heerlijke speler, ik vind het echt jammer dat hij weggaat. Ik snap het wel, maar ik had het toch nog eens geprobeerd met een huurconstructie. Ik ben bang dat we hem over een paar jaar nog eens terugkijken en denken: shit, waarom hebben zij die laten gaan?"

Het was het eerste seizoen van Kees van Wonderen als trainer van sc Heerenveen. Is zijn hand zichtbaar geworden?

De Boer: "Kees van Wonderen kwam binnen met het stempel een defensieve trainer te zijn en eigenlijk bleek dat de eerste negen wedstrijden ook. Met dat 5-3-2 systeem deed hij zijn naam eer aan. Hij behaalde resultaten, maar echt mooi om naar te kijken was het niet.
Daarna heeft hij de boel omgegooid, maar is het hem niet gelukt om de ploeg herkenbaar voetbal te laten spelen. Bovendien werden ze achterin extra kwetsbaar."
Kees van Wonderen © Orange Pictures
Roelof ziet de stempel van de trainer ook duidelijk. "Dat is zichtbaar. Ik denk dat Van Wonderen een toptrainer is. Maar ik denk ook dat hij het moeilijk vindt bij Heerenveen.
Dat hij niet helemaal grip krijgt op sommige spelers.
Vooral omdat hijzelf meer verwacht dan sommige spelers kunnen leveren. Dan heb ik het vooral over investeren in jezelf en strijd leveren. Dat heeft hij als speler zelf altijd gedaan. Hij kan er slecht tegen als zijn spelers dat niet doen."

Op wat voor posities moet Heerenveen versterking halen om het elftal beter te maken voor aankomend seizoen?

De Boer denkt direct aan een spits. "Het wordt een drukke zomer voor Ferry de Haan, omdat er veel spelers zullen vertrekken. Prioriteit is een nieuwe spits. Ze hebben in de winter voor Daniel Karlsbakk veel geld betaald (2,5 miljoen euro, red. ), maar hij heeft mij nog geen enkele keer kunnen bekoren.
Ik vind dat er een echte vervanger voor Van Hooijdonk moet komen, een jongen die er minimaal vijftien inschopt. En ik ga ervan uit dat er op het middenveld nog een jongen bij komt die én goed kan voetballen én over de echte winnaarsmentaliteit beschikt. Verder moet er een nieuwe linksback komen, ik zou het wel weten als ik Heerenveen was.
Ik haalde gelijk Alex Bangura op."
Milan van Ewijk © Orange Pictures
De Vries gaat het hele veld over. "Heb je even? Een tweede keeper achter Noppert. Maar misschien ook wel een eerste keeper. Een nieuwe rechtsback, want ik ga ervan uit dat Milan van Ewijk weggaat. Kaib willen ze wel kwijt. Dus een linksback. Dan gaat Joost van Aken weg, dus er moet ook een centrale verdediger bij. Van Hooijdonk gaat ook weg, dus er moet een spits bij die de concurrentie aan gaat met Daniel Karlsbakk.
En op het middenveld hopen ze zich te versterken met Charlie Webster uit Chelsea. Een 19-jarige middenvelder. Maar misschien komen er nog meer middenvelders. Dat hangt er ook vanaf of Halilovic naar een andere club kan en of Haye wordt verkocht."
Wat moet de doelstelling volgend seizoen worden?
De Boer: "Deelname aan de play-offs voor Europees voetbal met attractief voetbal, meer is niet realistisch. Het zou al een succes zijn om de persoonlijke doelstelling van Van Wonderen te realiseren: een thuiswedstrijd winnen van Ajax, Feyenoord of PSV."
De Vries wil de lat ook niet hoger leggen dan voor het afgelopen seizoen: "Eindigen bij de eerste acht is een prima doelstelling."