Het degradatieseizoen van Cambuur aan de hand van vijf momenten

© Orange Pictures
Na twee seizoenen in de eredivisie is het doek gevallen voor SC Cambuur. Door de 0-3 nederlaag tegen FC Utrecht spelen de Leeuwarders komend seizoen weer in de eerste divisie.
Het seizoen is nog niet helemaal klaar. De komende weken speelt Cambuur nog tegen Vitesse, Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk. Maar dat zijn wedstrijden om des keizers baard, nu degradatie al officieel is. Aan de hand van vijf belangrijke momenten kijken we terug op het seizoen van Cambuur.

1. Cambuur 2.0

De zon schijnt in het Cambuur Stadion, letterlijk en figuurlijk. Het is juni vorig jaar als de club zich voorbereidt op het tweede seizoen in de eredivisie. De rentree op het hoogste niveau is voor Cambuur perfect verlopen met de negende plaats. Daarmee schrijft het historie: het is de hoogste notering uit de clubgeschiedenis.
Nadat trainer Henk de Jong de tweede seizoenshelft voor een groot deel heeft gemist vanwege gezondheidsklachten, begint hij gewoon weer als trainer aan het seizoen 2022/2023. Er zijn meer positieve ontwikkelingen: met Bert van den Brink haalt de club een 'suikeroom' binnen, die Cambuur financieel steunt.
Daarmee slagen de geel-blauwen erin om Silvester van der Water binnen te halen. Van der Water komt voor ruim zeven ton over van het Amerikaanse Orlando City.
Silvester van der Water wordt in juli 2022 gepresenteerd in Leeuwarden © Dijks Fotografie
Van der Water is de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van de Leeuwarders. Zijn komst maakt wat los. Belangrijke spelers zoals Alex Bangura en Mees Hoedemakers, die na het seizoen een aflopend contract hebben, zouden ineens willen bijtekenen en langer in Leeuwarden willen blijven.
Technisch manager Foeke Booy spreekt tegenover enkele journalisten van 'Cambuur 2.0'. Daarmee doelt de Leeuwarder op dat de club meer (financiële) mogelijkheden heeft om een goede selectie samen te stellen. Al zal Booy later ontkennen dat hij de term 'Cambuur 2.0' heeft gebruikt.
Zeker is dat de verwachtingen hoog zijn in Leeuwarden. Dat komt door de komst van Van der Water en het binden van Van den Brink aan de club, die de Leeuwarder beurs van een flinke impuls voorziet.

2. Henk de Jong stopt

Het is 20 oktober als het nieuws komt dat Henk de Jong per direct stopt als trainer van Cambuur. De Drachtster moest vorig jaar al een stap terug doen, nadat er een cyste in zijn hoofd werd gevonden die gezondheidsklachten veroorzaakte. Door een flinke rustperiode in het voorjaar lijkt De Jong weer fris als trainer te kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen.
Dat houdt hij tien speelronden vol. Het nieuws komt hard binnen, onder andere bij Maarten van Tuinen van de supportersvereniging. "Zeg je Henk, zeg je Cambuur. En zeg je Cambuur, dan zeg je Henk."
In de eerste wedstrijd na het ophouden van Henk de Jong, bedanken spelers en trainers hem © Orange Pictures
Op dat moment staat Cambuur veertiende in de eredivisie, met twee punten meer dan hekkensluiter FC Volendam. Tot de winterstop, dat is dan nog vier wedstrijden, hebben assistenten Pascal Bosschaart en Martijn Barto de eindverantwoordelijkheid.

3. Met een dreun de winterstop in en uit

Sjors Ultee is de man die het lot van Cambuur in handen krijgt van de directie. De 35-jarige trainer is de opvolger van De Jong, zo maakt de club bekend voor de Friese derby in november. Het is de laatste wedstrijd voor de winterstop, die bijna twee maanden duurt omdat het wereldkampioenschap voetbal in november begint.
Op de tribune van het Abe Lenstra Stadion ziet Ultee dat Cambuur via Jamie Jacobs op voorsprong komt en hij krijgt daarna de kans op de 2-0. Die gaat er echter niet in en daarna kantelen de Heerenveenspelers de wedstrijd. Cambuur verliest met 2-1 en gaat als nummer een-na-laatst de winterstop in.
In de winterstop krijgt Ultee de kans om Cambuur naar zijn hand te zetten. Zo gaat de club een week op trainingskamp in Zuid-Spanje. Daar ziet technisch manager Foeke Booy wat ontstaan: "Een nieuwe frisse dynamiek."
Vertwijfeling bij de spelers van Cambuur na de kansloze nederlaag tegen FC Volendam © Orange Pictures
Het eerste duel na de winterstop verloopt dramatisch. Hekkensluiter FC Volendam verslaat Cambuur, maar de manier waarop is amateuristisch. In twee minuten tijd geeft de ploeg van Ultee twee tegengoals weg en die klap komt Cambuur niet meer boven.
Het verliest met 3-0 en daardoor neemt het de rode lantaarn over van FC Volendam. Weken is naar dit duel toe geleefd, maar op het moment dat het moet, is Cambuur machteloos. De club krijgt meteen na de winterstop een dreun van een concurrent.
Een paar dagen later kegelen de amateurs van De Treffers Cambuur ook nog eens uit het KNVB-bekertoernooi.

4. De handdoek wordt gegooid in Kralingen

In speelronde 26 moet het dan gebeuren voor Cambuur. De weken daarvoor heeft het tegen AZ, Go Ahead Eagles en PSV heel aardig voetbal laten zien. Met vertrouwen leeft Cambuur toe naar het degradatieduel met Excelsior. Een overwinning zou betekenen dat de veilige vijftiende plaats binnen handbereik is.
Maar het gaat weer mis op het moment dat het moet. Na twintig minuten leidt Excelsior met 3-0 en uiteindelijk verliest Cambuur met 4-1. Met nog acht wedstrijden te gaan is het gat met de vijftiende plaats nu zeven punten.
Supporters halen verhaal na de zware nederlaag tegen Excelsior © Orange Pictures
Zorgelijker is dat Cambuur opnieuw niet thuis geeft op een moment dat het moet. Net als thuis tegen FC Volendam, FC Emmen en Fortuna Sittard. Als het goed gaat en er geen druk op staat, heeft Cambuur een heel aardig ploegje dat goed kan voetballen. Komt het op mentaliteit aan, dan zakt de ploeg keer op keer door de ondergrens.

5. De 'kop en staart' geven niet thuis

Het zijn misschien wel de twee meest belangrijke posities in het elftal. Technisch manager Foeke Booy noemt het 'de kop en de staart': de keeper en de spits. Dit seizoen zijn die posities niet goed ingevuld. Te beginnen met de keeper.
Cambuur kwam op de proppen met Portugees João Virgínia, die gehuurd werd van Everton, en de clubloze Robbin Ruiter. Virgínia wordt de eerste keeper en laat zien best talent te hebben. Maar te vaak laat hij ook zien dat hij een kamikazepiloot is bij diepe ballen van de tegenstander. En te vaak maakt hij fouten, die de club punten kosten.
Eind januari krijgt Ruiter de voorkeur. Hij begint goed en houdt de nul tegen FC Groningen. Maar in de maanden daarna laat Ruiter zien dat ook hij geen betrouwbare doelman is. Sjors Ultee staat voor het duel met Feyenoord zelf op het punt om Virgínia weer eerste keeper te maken, maar uiteindelijk behoudt Ruiter het vertrouwen.
João Virgínia is niet een stabiele factor onder de lat bij SC Cambuur. © Orange Pictures
De kop houdt onvoldoende ballen tegen dit seizoen, maar bij de staart ging het niet veel beter. Vorig seizoen maakten Roberts Uldrikis (zeven) en Tom Boere (zes) totaal dertien goals. Dit seizoen is het stuivertje gewisseld. Uldrikis begint het seizoen als aanvoerder en eerste spits, maar vrij snel na het ophouden van Henk de Jong raakt hij zijn basisplaats kwijt.
Boere mag het nog even proberen, maar ook hij maakt geen indruk. In de winterstop verruilt hij Cambuur voor NAC Breda. Hij eindigt zijn Leeuwarder seizoen met nul goals.
Op de slotdag van de winterse transferperiode komt Bjørn Johnsen de Leeuwarder spitspositie versterken. Hij scoort drie keer in zijn eerste vijf competitiewedstrijden, maar zakt daarna in. Uldrikis valt nog wel eens in, maar heeft het hele seizoen nog geen doelpunt gemaakt. Naast de kop is dus ook de staart dit seizoen een zorgkindje.

Welke gevolgen heeft de degradatie voor SC Cambuur?

Algemien direkteur Ard de Graaf skoot moandei oan yn de Sportcast fan Omrop Fryslân om dy fraach te beäntwurdzjen.