Tall Ships Races in Harlingen rekent op provinciegeld: "Dit is een maritieme traditie"

Publiek in Harlingen op de laatste dag van de Tall Ships Races © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Nu subsidie van de gemeente Harlingen is veiliggesteld, richt het bestuur van de Tall Ships Races zich op de volgende financiële hobbel: een bijdrage van 560.000 euro van de provincie.
Vorige week woensdag kwam er na een spannende discussie in de gemeenteraad toch nog groen licht voor de Tall Ships Races in Harlingen in 2026. De gemeente is bereid om er 750.000 euro in te steken.
Eerder vonden burgemeester en wethouders het risico te groot, omdat het door de Statenverkiezingen en de formatie lang onduidelijk blijft of de provincie wel over de brug komt. In totaal is er 3,2 miljoen euro nodig om het evenement te houden.
De laatste dag van de Tall Ships Races in Harlingen © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Volgens secretaris Arjen Mintjes van de Tall Ships Races wordt er nu alles op alles gezet om het nieuwe provinciebestuur mee te krijgen. Hij kan zich bijna niet voorstellen dat de provincie de portemonnee niet wil trekken.
"Dit is een deel van de maritieme traditie hier in Fryslân en daar hoort de provincie ook bij", zegt Mintjes. "Elke keer dat we dit georganiseerd hebben, hebben ze meegedaan.
Ze zijn erbij betrokken. Ze hebben ook culturele onderdelen van het programma aangeleverd via Arcadia bijvoorbeeld. Er is altijd samenwerking geweest met de gedeputeerden, met de commissaris en met de fracties die in de Staten zitten. Daar gaan we nu ook weer vanuit."
We hebben de provincie op de kaart gezet, wereldwijd.
Arjen Mintjes, secretaris van de Tall Ships Races
Drie keer eerder was Harlingen gastheer voor de grote zeilschepen. Dat was in 2014, 2018 en 2022. Het is uitgegroeid tot één van de grootste evenementen van de provincie. Het evenement is heel belangrijk voor Harlingen en voor Fryslân, zegt Mintjes.
"De traditie van de Tall Ships Races heeft er toe geleid dat we heel veel buitenlandse toeristen naar Fryslân toe hebben getrokken. We hebben de provincie op de kaart gezet, wereldwijd. We zijn de enige stad in de wereld die drie keer achterelkaar de meeste trainees, jonge Friese mensen uit de hele provincie, heeft meegestuurd op die tallships."