Alle Statenfracties akkoord met voordracht Chris Stoffer als verkenner

Chris Stoffer © ANP
Alle veertien fracties die vanaf volgende week in de Provinciale Staten van Fryslân zitten, gaan akkoord met de voordracht van SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer als verkenner.
De BoerBurgerBeweging, de grote winnaar van de verkiezingen, heeft Stoffer vorige week benaderd. Die heeft in de gemeenteraad van Nunspeet ook al twee keer meegeholpen bij coalitievorming.
Alle fracties die minstens één zetel hebben in de Staten hebben woensdagochtend met elkaar gesproken over de voordracht van Stoffer en met de aanpak van de BBB ingestemd.
Stoffer gaat nu een voor een met alle partijen in gesprek en uitzoeken welke opties ze zien voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Daarnaast moet in kaart worden gebracht hoe de verschillende verkiezingsprogramma's bij elkaar passen.
De verwachting is dat Stoffer in de loop van volgende week klaar is met zijn werk, waarna hij zijn bevindingen deelt met de BBB. De partij van Abel Kooistra zal dan weer een voorstel doen aan de andere fracties voor een vervolg van het proces.
De BBB krijgt in de nieuwe Provinciale Staten veertien zetels. Er zijn 22 nodig voor een meerderheid.
Gebruik de coalitiebouwer om te kijken welke combinaties er mogelijk zijn om tot een meerderheid in de Staten te komen.