De verkiezingen in vijf kaarten: de overwinning van de BBB in beeld

Abel Kooistra (BBB) © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Alleen in de stad Leeuwarden houdt de PvdA - en in mindere mate GrienLinks - hem nog staande, verder is zowat heel Fryslân BBB-terrein. De nieuwe partij heeft bij bijna elk stembureau in Fryslân de meeste stemmen gekregen.
Dat de BoerBurgerBeweging geweldig scoorde, was al in de uitslag te zien: de partij komt met 14 zetels in Provinciale Staten. De hegemonie van de Partij van de Arbeid en het CDA is daarmee doorbroken.
De PvdA is alleen in de grotere plekken op nog een paar stembureau's de grootste: in Leeuwarden, Sneek, Drachten en Harlingen. Ook op West-Terschelling doet de partij het nog goed: de verklaring daarvoor is de woonplaats van de nummer twee op de lijst, Christa Oosterbaan.
Bekijk hieronder de uitslag van ieder stembureau. Klik op een bolletje om de uitslag te bekijken of klik hier om de kaart in een nieuw venster te openen.
De BBB is in elke gemeente de grootste en dat is ook terug te zien op de kaart. Van alle 254 plekken met minstens één stembureau zijn er maar acht waar de BBB minder dan 20 procent van de stemmen heeft gekregen.
Tegelijkertijd zijn er twintig plaatsen waar meer dan de helft van de stemmers het vakje van de BBB heeft aangevinkt. Uitschieters zijn It Heidenskip en Bantega, met elk meer dan 60 procent voor de BBB.
Hoe donkerder het stipje, des te groter het aandeel BBB-stemmers. Klik hier om de kaart te vergroten.
Vier jaar geleden werd het CDA nog de grootste partij in Fryslân, met 16,7 procent van de stemmen. Daar is minder dan de helft van overgebleven. Dat is ook op de kaart te zien. In geen enkele plaats krijgt de partij van lijsttrekker Friso Douwstra meer dan 17 procent.
In 189 van de 254 plaatsen met minstens één stembureau krijgt het CDA zelfs minder dan tien procent van de stemmen. Vooral in de Stellingwerven scoort de partij slecht: op veel plekken stemde minder dan één op de twintig mensen op het CDA.
Hoe donkerder het stipje, des te groter het aandeel CDA-stemmers. Klik hier om de kaart te vergroten.
Iedere keer dat het CDA de laatste decennia niet de grootste partij in Fryslân was, was de PvdA dat. Bij deze verkiezingen verliest de PvdA ook, al is het verlies minder groot dan bij de eeuwige concurrent. De partij van lijsttrekker Edou Hamstra kreeg van 10,6 procent van de Friezen de steun.
Die steun komt voor het grootste deel uit de steden. In de stad Leeuwarden is de PvdA de grootste partij, maar het verschil met de BBB blijft beperkt: 6.584 om 5.832.
In 75 plaatsen krijgt de PvdA meer dan tien procent van de stemmen. Daartegenover staan 54 plaatsen waar de partij minder dan vijf procent krijgt.
Hoe donkerder het stipje, des te groter het aandeel PvdA-stemmers. Klik hier om de kaart te vergroten.
Hoe groot de overwinning voor de BBB is, is ook op onderstaande kaart te zien. Want zelfs als de PvdA en GroenLinks een partij vormden bij de Statenverkiezingen, zoals in Zeeland, dan nog was de BBB in bijna elke plaats de grootste partij geweest. De fictieve partij PvdA-GroenLinks was maar in zestien plekken de grootste geweest.
Klik op een stipje om het verschil te bekijken. Klik hier om de kaart te vergroten.
Donderdag wordt de officiële uitslag van de Statenverkiezingen in Fryslân bekendgemaakt. Daarin worden geen grote verschuivingen verwacht.