Acteurs van musical De Tocht doen 'schaatsexamen'

Schaatsen voor De Tocht © Omrop Fryslân
Er ligt een grote uitdaging voor acteurs van musical de Tocht: stevig en vol vertrouwen op het ijs staan én tegelijk zingen en acteren. Ze zijn de laatste maanden hard aan het trainen geweest op het ijs voor de musical over de Elfstedentocht: deze week zijn de eindmetingen.
De acteurs komen uit alle hoeken van het land: van Brabant tot Fryslân en op verschillende ijsbanen in Nederland hebben ze wekelijks schaatslessen gevolgd, verzorgd door de Sven Kramer Academy. Deze week wordt bekeken wat al deze lessen hebben opgeleverd.
Acteurs oefenen voor De Tocht
Hoofdrolspeelster Nandi van Beurden vond haar eindmeting spannend en confronterend. "Zodra het woord meting valt, dan word ik bloedzenuwachtig, want dan moet ik presteren van mezelf."
Ook al heeft ze nog niet officieel de uitslag, ze vindt dat er nog wel wat werk te verzetten is. "Het gaat nu vooral om vertrouwen. De coach kan wel zeggen:, je kunt in die bocht echt wel doorstappen, maar ik denk dan: 'nee!'"
Hoofdrolspeelster Nandi van Beurden vindt het nog wel spannend © Omrop Fryslân
Het winterseizoen is nu voorbij en veel ijshallen gaan dicht. Er zijn een paar plekken in Nederland waar zomerijs is en hier kunnen de acteurs eventueel extra lessen volgen. Maar er kan ook worden getraind door te skeeleren of in de sportschool.
De Friese acteur Thijs Meester kon van tevoren helemaal niet schaatsen, maar hier is intussen verandering in gekomen. "Ik ben trots op wat ik het afgelopen halfjaar heb bereikt, ik sta vol vertrouwen op het ijs. "Ook hij vindt dat hij zich nog verder moet ontwikkelen. Zo wil hij overstappen onder de knie krijgen en wil hij dat zijn schaatsen niet meer krassen op het ijs.
De Friese acteur Thijs Meester © Omrop Fryslân
De acteurs gaan in juli voor het eerst repeteren op de ijsvloer in het theater, dat op dit moment in Leeuwarden speciaal voor De Tocht wordt gebouwd.