Onvoldoende stemmallen: blinde mensen uit Súdwest-Fryslân kunnen niet in eigen gemeente stemmen

Stemconstructie voor blinde mensen © ANP
Mensen die blind zijn of slecht zien, kunnen niet stemmen voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in de gemeente Súdwest-Fryslân. In plaats daarvan worden deze mensen met taxi's of ander vervoer naar een buurgemeente gebracht.
Volgens burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente heeft dat te maken met het feit dat de producent van zogenaamde stemmallen niet in staat was om alle spullen te leveren. "Er is maar één producent van deze stemmallen in Nederland en die had te weinig capaciteit en te weinig materiaal om al die verkiezingslijsten te verwerken."
"We hebben de spullen in het najaar besteld bij de producent", legt De Vries uit. "Toen gaven ze al aan dat ze het niet voor elkaar kregen. Ze konden de mallen pas maken toen de kieslijsten waren vastgesteld, toen moesten ze heel veel produceren. Dat lukte niet allemaal."

Buurgemeente

De producent van de mallen heeft bij de gemeente de garantie gegeven dat ze het bij de volgende verkiezingen wel voor elkaar hebben. Daar hebben blinde mensen of mensen die slecht zien nu niet veel aan.
De gemeente heeft daarom een andere oplossing bedacht. "Mensen die slecht zien, worden opgehaald met een taxi en naar een stembureau in een buurgemeente gebracht waar wel zo'n stemmal is. De kosten daarvoor vergoeden wij", zegt de burgemeester.
De Vries roept mensen die hier gebruik van willen maken op om zich te melden bij de gemeente.