Voorbereidingen musical De Tocht in volle gang, beton theatervloer is gestort

Aanleg van de betonvloer voor musical De Tocht © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Op de plek waar musical De Tocht zal plaatsvinden, heerst grote bedrijvigheid. De aanleg van de betonvloer van 2000 vierkante meter is woensdagnacht begonnen. Daarop komt een grote, nieuwe theaterhal te staan.
In de hal zal het stuk met het verhaal van vijf Elfstedenschaatsers op een ijsvloer worden uitgevoerd. Toen de voorbereidingen vertraging opliepen, omdat de voormalige bouwplaats niet beschikbaar was, heeft Friso Bouwgroep haar eigen terrein in Leeuwarden beschikbaar gesteld. Producent van De Tocht, Foppe van der Veen is enthousiast over hoe het nu opschiet.
Aanleg van de betonvloer voor musical De Tocht © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Ik vind het geweldig om hier te staan, want eindelijk zie je echt iets gebeuren. Het is nu een enorm groot plakkaat en het gaat de lucht ook nog in. Dus ik blijf hier de hele dag."
Het werk loopt op schema. "Om half drie vannacht zijn de mannen begonnen met beton storten en hebben ze de eerste kuubs erin gelegd , vertelt Andries Veenstra van Friso Bouwgroep. "We doen ongeveer een honderd kuub per uur en we verwachten om twaalf uur alles erin te hebben."
Tariedings foar musical De Tocht
De voorstelling en de muziek van De Tocht zijn klaar en de cast is onlangs gepresenteerd. Over twee weken zijn er nog audities. Er moeten vijfhonderd schaatsfiguranten komen voor het peloton.
"Er komen 580 man schaatsen", zegt Van der Veen. "Dat is geweldig. Kinderen van veertien jaar tot mensen van tachtig komen om te laten zien hoe ze kunnen schaatsenrijden. Voor ons is dat net een snoepwinkel. Om te zien hoeveel mensen mee willen doen en het stuk omhoog willen tillen."
Oanlis fan 2000 kante meter beton © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Er is ook nog vraag naar een jonge, vrouwelijke kunststrijder. "Die audities hebben we dezelfde dag. En het is fantastisch om te zien dat meisjes van tussen de tien en vijftien jaar brieven schrijven van: dit is mijn droom. Wij hebben één rol, waar kunstrijden in zit."
Over twee weken wordt de staalconstructie van de 20 meter hoge hal op de vloer. geplaatst. De première van De Tocht is op 1 oktober.